GÜNDEM

Unutma! Unutulan Soykırım Tekrarlanır!

Avrupa’nın ortasında meydana gelen Srebrenitsa katliamının 28. yıldönümü

Abone Ol

Takvimler 11 Temmuz 1995 gösterdiğinde dünya, insanlık tarihinin en korkunç olaylarından biri meydana geldi; Sırp birlikleri 8 binden fazla Müslüman Boşnak'ı katletti.

Yugoslavya, 1986-1992 yılları arasında yaşanan iç savaşlar sonrası parçalandı. Bosna Hersek bağımsızlığını ilan etti. ABD, Batılı ülkeler ve BM tarafından kabul edilen bağımsızlık Sırplar tarafından kabul görülmedi. Sırplar, bölgedeki Boşnak ve Hırvatları uzaklaştırmak için harekete geçti. Kısa sürede Boşnak şehirlerinin pek çoğu işgal edildi.

Sırpların Bosna'da başlattıkları soykırımın ardından Birleşmiş Milletler 6 güvenli bölge ilan etti. Bu bölgelerin arasında Srebrenitsa da bulunuyordu. Müslüman Boşnaklar şehrin güvenli bölge ilan edilmesi nedeniyle elindeki silahları Birleşmiş Milletler Barış Gücüne teslim etti. 

Bosna Hersek’in Srebrenitsa şehri 11 Temmuz 1995’te General Ratko Mladiç komutasındaki Sırp askerleri tarafından ele geçirildi.
Şehirde yaşayan siviller, BM bünyesinde bölgede görev yapan Hollandalı askerlere sığınarak hayatta kalmayı umsa da Hollandalı askerler onları Sırp güçlerine teslim etti.

Şehirde askerlik çağındaki tüm erkekler, bir otobüse bindirilerek kurşuna dizilmeye götürüldü. Peşinden genç, yaşlı, kadın, erkek demeden önlerine gelen herkesi öldürmeye başladılar.

5 gün boyunca devam eden katliamda 8 bin 372 kişi öldürüldü. Çok sayıda kadın ve çocuk evlerinden sürgün edildi.
Savaştan sonra yargılanan Ratko Mladiç Srebrenitsa soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten ömür boyu hapse mahkum edildi.

Srebrenitsa, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Avrupa'nın tanık olduğu en büyük katliam olarak tarihe geçti. Bosna halkı, aradan geçen yıllara rağmen katliam kurbanlarının toplu mezarlarını aramaya devam ediyor.

Srebrenitsa Çiçeği


11 yaprağı olan bu çiçek 11 Temmuz 1995 katliam gününü temsil ediyor. Etrafındaki beyaz renk ise masumiyeti, yeşil renk ise adaletin bir gün vuku bulacağına dair inanç ve umudu temsil ediyor.