YAŞAM

Tüylenen Giysiler Nasıl Temizlenir?

Kıyafetlerinize her ne kadar çok iyi baksanız da bazen yıkamanın sonucu olarak tüylenme sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Oldukça sinir bozucu bir sorun ola giysilerin tüylenmesi, yeni kıyafetlerin bile eski gibi görünmesine neden olmaktadır. Peki, tüylenen giysiler nasıl temizlenir, tüylenme sorununun önüne nasıl geçilir?

Abone Ol

Giysilerdeki tüylenme sorununun çözmek için son derece basit ama etkili birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemleri kullanarak kıyafetlerinizi tüylenme sorunlarından kurtarabilirsiniz. Şimdi gelin tüylenen giysiler nasıl temizlenir adım adım birlikte bakalım.

Giysiler Neden Tüylenir?

Yünden üretilen tüm kumaşların aslında genel bir sorunudur tüylenme. Dünya üzerinde sadece Alpaka yünü olarak bilinen türde tüylenme sorunu görülmemektedir. Yün ve lif içeren tüm kumaşların hemen hemen hepsinde tüylenme sorunu görünür. Kumaş türü ve kalitesi ise tüylenme oranını belirleyen temel faktörlerin başında gelmektedir.

Kaliteli kumaşlardan üretilmiş kıyafetlerde ise sık yıkama liflerin zamanla giderek zayıflamasına ve doğal olarak tüylenme sorununun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sık yıkama yerine kıyafetlerinizi ihtiyacınıza uygun şekilde ve daha doğal deterjanlarla yıkamanız faydalı olacaktır. Bir diğer tüylenme nedeni ise kıyafetlerin sürtünmesi ve benzeri çevresel koşulların etkisi altında kalmasıdır. Özellikle dar kıyafetler, teninizle daha fazla temas ettiği ve sürtünme katsayısı fazla olduğu için daha hızlı tüylenebilir.

Tüylenen Giysileri Temizleme Yöntemleri

Tüylenen kıyafetler için birkaç farklı temizle yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan en etkili ve rahatça kullanabileceğiniz yöntemleri aşağıda bulabilirsiniz:

  • Tüy Toplama Rulosu: Tüylene yapan kıyafetler için ilk çözüm önerimiz, tüy toplama rulosudur. Tüy ve benzeri parçaları kolayca toplamanızı sağlayan bu rulo ile rahatça temizlik yapabilirsiniz. Kıyafetinizi düz bir zemine koyarak tüylü bölgenin üzerinden geçmeniz yeterli olacaktır. Eğer rulonuz yoksa, çift taraflı bir bant ile kendi tüy toplama rulonuzu yapabilirsiniz.
  • Elektrikli Tıraş Makinesi: Tıraş makinesi ve benzeri bir cihazı en yavaş modunda kullanarak kıyafetlerinizi taramanız, üzerinde biriken tüyleri kaldırmanızı sağlayacaktır.
  • Zımpara Kağıdı: İnce tüyler için oldukça etkili olan bu yöntem tüy topaklanmalarında da kullanılabilir. Ancak dikkatli bir şekilde ve aşırı kullanımdan kaçınarak işlem yapmanız gerekir. Aksi takdirde kumaşa zarar verebilirsiniz.
  • Bulaşık Süngeri: Hafif tüylenme sorunlarını çözmek için bulaşık süngeri iyi bir yardımcıdır. Giysiyi süngerle ovarak hafif tüylenmeleri temizleyebilirsiniz. “Tüy toplayan eşofman nasıl temizlenir?” sorusu içinde bulaşık süngeri en pratik yöntemlerin başında gelmektedir.
  • Koli Bandı: Bir parça koli bandınız tüylenen kısma yapıştırıp dikkatli bir şekilde çekerek tüylerden kurtulabilirsiniz. İnce kumaşlarda dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Ancak kalın kumaşlı kazak gibi ürünlerde oldukça etkili bir yöntemdir.
  • Islak Mendil: Kıyafetleri makineye yıkamak için atarken makinenin içerisinde birkaç tane ıslak mendil atabilirsiniz. Islak mendilin emici gücü sayesinde çıkan tüyler mendil üzerinde toplanacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken konu ıslak mendilin kaliteli olmasıdır. Kötü bir mendil, yıkama esansında dağılarak çamaşırlarınıza leke bırakabilir.

Giysilerin Tüylenmesi Nasıl Önlenir?

Tüylenen giysiler, keyfinizi kaçırıyorsa bu sorunu yaşamamak adına bazı konulara dikkat etmeniz faydalı olacaktır:

  • Kaliteli Kumaşlar Seçmelisiniz: Çoğu kumaş türü er ya da geç tüylenme sorunu yaşar. Ancak kullanım şekliniz ve kumaşın kalitesi bu süreyi belirlemektedir. İyi bir dokumaya sahip kaliteli kumaşların tüylenme süresi oldukça uzundur.
  • Kıyafetlerinizi Çok Sık Yıkamaktan Kaçınmalı ve Yumuşatıcı Kullanmalısınız: Çok sık yıkama, kumaşların lif bağlarını zedeler ve tüylenme sorununun erkenden ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle ihtiyaç anında yıkama yapmalı ve yumuşatıcı gibi lifleri koruyan yardımcı ürünler kullanmalısınız. Ayrıca çamaşır makinesini çok fazla doldurmamalı ve deterjan kullanımında da tavsiye edilen ölçülerin üzerine çıkmamalısınız.
  • Kuru Temizleme Faydalı Olabilir: Yünlü kumaşların bazılarını yıkama yerine kuru temizlemeye vermeniz, tüylenme sorununun oluşmasının önüne geçecektir.
  • Sürtünme Etkisinden Kaçınmalısınız: Kaban, mont gibi giysilerin sürtünmesi, kıyafetlerin tüylenmesini hızlandırmaktadır. Bu sorunun etkisini azaltmak için astarlı modelleri tercih edebilirsiniz. Astar, sürtünmenin etkisini azaltarak kıyafetlerinizi korumanızı sağlayacaktır.