Dörtbir yanı cennet vatanımızın görmeye ve tatil yapmaya değer o kadar çok yeri var ki özellikle yaz sezonunda tatilcilerin akın ettiği en güzel yerler cennetten bir köşe niteliğinde. bu kadar güzel tasvirdeki yerlerin ekonomik olarakta oldukça can yaktığınında altını çizelim. ama üzülmeyin genelde cebinize uygun konaklama yerleri illaki bulunuyor. biz içeriğimizde sizlere görmeye ve tatil yapmaya değen en güzel noktaları paylaşacağız. turistik, tarihi, kasaba hangi niteliklerde ararsanız 3 kategoride de önerilerimiz sizlerle;

En güzel turistik tatil yerleri

1-Bodrum

Ege Bölgesi’nde bulunan Muğla ilinin Bodrum ilçesi en güzel tatil yerleri denilince akla ilk gelen destinasyonlardan. Ege Denizi kıyısına kurulu bu güzel ilçe kendine has beyaz boyalı evleri, kalesi, dillere destan eğlence hayatı ile bir tatil merkezinden beklenen her şeyi fazlasıyla sunuyor. Alanında dünyanın sayılı müzelerinden olan Bodrum Arkeoloji Müzesi de ilçenin önemli değerlerinden biri. Bunun yanı sıra pek bilinmese de Antik Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Halikarnas Mozolesi de Bodrum’da bulunuyor.

2-Fethiye

Yine Muğla’da bulunan Fethiye ilçesi Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz gibi doğa harikalarına ev sahipliği yapıyor. Ayrıca yamaç paraşütü konusunda da dünyanın sayılı noktalarından biri olan Fethiye tatil yapılacak yerler arasında adından söz ettiriyor. Şaşırtıcı gelebilir ancak Fethiye’de bir kayak merkezi de var ve bu da ilçeyi kış tatillerinin de tercih edilen bir noktası haline getiriyor. Türkiye’nin en etkileyici doğal güzelliklerinden olan Kelebekler Vadisi’nin de Fethiye’de olduğunu ekleyelim.

3-Datça

Muğla’nın Datça ilçesi Bodrum ve Fethiye kadar popüler olmasa da Ege söz konusuysa en güzel tatil yerleri arasında sayılmayı fazlasıyla hak ediyor. Bir yarımada olan Datça doğal güzelliğini korumuş bir belde. Yaban eşekleri, bademi ve çam ağaçları ile ünlü olan Datça ayrıca ünlü şair Can Yücel’in yaşadığı yer olarak da biliniyor. Ünlü şairin yaşadığı ev günümüzde Can Yücel Müzesi olarak hizmet veriyor ve Datça’nın en çok ziyaret edilen noktalarından biri.

4-Marmaris

Yazın tatile gidilecek yerler denilince Muğla’nın Marmaris ilçesini unutmak olmaz. Yeşilin her tonunun tertemiz denizin mavisiyle buluştuğu Marmaris, Türkiye tatil yerleri arasında en popüler olanlardan biri. Doğal güzelliğinin yanı sıra çok sayıda tarihi mekana ev sahipliği de yapan Marmaris de aynı Bodrum gibi gece hayatıyla ünlü.

5-Dalyan

Muğla’nın bir diğer popüler tatil beldesi de Dalyan. Muğla’da bulunan tatil merkezleri arasında doğası en etkileyici olan yer Dalyan demek pek de abartı sayılmaz.Gölleri, sazlıkları ile gerçek bir doğa harikası olan Dalyan ayrıca caretta caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanlarından biri olan ve aynı zamanda Türkiye’nin en güzel plajları arasında sayılan İztuzu Plajı’na da ev sahipliği yapıyor.

6-Didim

Aydın’ın Ege Denizi kıyısındaki ilçesi Didim özellikle sakin bir tatil deneyimi arayanların ilk tercihlerinden. Antik kentleri, dünyaca ünlü Altınkum Plajı, huzurlu atmosferi ile Didim yazın tatile gidilecek yerler listesine adını yazdırıyor. Altınkum dışında Didim’in diğer plajları arasında ise Akkum Plajı, Sarıkum Plajı, Manastır Koyu, Dalyanaki Koyu, Akvaryum Koyu, Huzur Plajı, Cennet Koyu ve Tavşanburnu Tabiat Parkı Plajı ilk akla gelenler.

7-Kuşadası

Aydın’ın Ege Denizi kıyısına kurulu Kuşadası da Türkiye’de popüler tatil yerleri arasında bulunuyor. Tarihi mekanları, birbirinden güzel plajları, doğası ve eğlenceli gece hayatı ile Kuşadası da her yaz yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlıyor. Kuşadası’na gittiğinizde Dilek Yarımadası Büyük Menderes Milli Parkı Plajları, Yılancı Burnu Plajı, Kadınlar Plajı, Sevgi Plajı gibi noktalarda denize girebilirsiniz.

8-Alanya

Türkiye’nin tatil konusunda tüm dünyada bilinen bir marka olmasında Antalya ve ilçelerinin rolü büyük. Antalya’nın Alanya ilçesi Akdeniz kıyısına kurulu ve ülkemizin denizi en güzel olan beldelerinden. Turistik açıdan çok gelişmiş olan Alanya ayrıca birçok tarihi ve doğal güzelliğe de sahip. İncekum, Kleopatra Plajı, Mahmutlar Plajı gibi ünlü plajlarıyla yaz tatiline tat katan Alanya Türkiye’nin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri.

9-Kaş

Antalya’nın Kaş ilçesi ülkemizdeki en iyi tatil beldeleri arasında yer alıyor. Enfes denizi ve plajlarının yanı sıra Noel Baba’nın evi, antik kentler gibi birçok önemli tarihi mekanı da olan Kaş doğa güzelliğini de oldukça iyi korumuş durumda. Bahar aylarından itibaren tatilcilerin akınına uğrayan Kaş tüm ziyaretçilerine unutulmaz bir tatil deneyimi yaşatıyor. Yaz tatilinde Kaş’a gittiğinizde Kaputaş Plajı, Küçük Çakıl Plajı, Seyrek Çakıl Plajı, Büyük Çakıl Plajı, Akçagerme Plajı gibi plajlarda deniz, kum ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.

10-Belek

Yine Antalya’daki Belek özellikle son yıllarda Türkiye’de popüler tatil yerleri arasında sayılmaya başlandı. Golf tutkunlarının Belek’e yönelmesi de beldenin dünyada tanınırlığını ve popülerliğini arttırdı. Muhteşem denizi, kumsalları, golf sahaları, doğası ve tarihi mekanları ile Antalya Belek Türkiye’de tatil yapılacak yerler arasında atlanmaması gereken bir destinasyon. Belek’de denize girebileceğiniz yerlerden bazıları ise Belek Halk Plajı, Boğazkent Kadınlar Plajı, Kadriye Halk Plajı, Boğazkent Halk Plajı ilk akla gelenler.

11-Kemer

En çok tercih edilen tatil yerleri arasında ilk sıralara kurulan Kemer de yine Antalya’nın bir ilçesi. Kemer etkileyici doğal güzelliği, hepsi adeta kartpostal güzelliğindeki koyları, plajları ve tarihi mekanları ile tanınıyor. Özellikle Kleopatra Koyu hem temiz denizi hem de eşsiz doğal güzelliği ile Kemer’e gelenlerin mutlaka görmesi gereken noktalardan biri. Kemer’in yat turizminin de en popüler rotalarından biri olması beldenin turistik açıdan çok daha hareketli hale gelmesini sağlıyor. Kemer'in en popüler plajlarından bazıları ise Ayışığı Plajı, Phaselis Plajı, Atbükü Koyu, Tekirova Plajı ve Çıralı Plajı.

12-Side

Mavi bayraklı plajları, antik kentleri, doğal güzellikleri ile bir Akdeniz rüyası yaşatan Antalya’nın ünlü tatil beldesi Side en çok tercih edilen tatil yerleri listesinin vazgeçilmezi. İlkbahardan sonbahara dek tatil yapmaya elverişli havası sayesinde yalnızca yazın değil baharlarda da harika vakit geçirilebilen Side’yi hala görmediyseniz çok şey kaçırdığınızdan emin olabilirsiniz. Side’de yaz tatili yaparken gidilebilecek en güzel plajlar arasında Side Halk Plajı, Titreyengöl Plajı, Sorgun Halk Plajı ve Kumköy Plajı sayılabilir.

13-Kalkan

Antalya’nın körfezi ile ünlü tatil beldesi Kalkan aynı zamanda gece hayatının da hareketli olduğu bir tatil merkezi. Muhteşem koylarda yüzüp, enfes plajlarda güneşlenip, harika tarihi mekanlar keşfedip geceleri de sınırsız eğlence yaşamak isteyenler için Kalkan deyim yerindeyse biçilmiş kaftan. Kalkan’ın en güzel plajları arasında ise Patara, Kalkan Halk Plajı, Kaputaş Plajı, Akçagerme Plajı ve Gerenlik Plajı sayılabilir.

14-Akyaka

Muğla’nın gizli kalmış cennet köşelerinden biri Akyaka. Aslında bir balıkçı kasabası olan ama son yıllarda gittikçe popülerleşen, özellikle de huzuru arayanların tercih ettiği Akyaka enfes doğası, sakinliği, denizi ile yazın tatile gidilecek yerler arasında unutulmaması gereken bir hazine. Akyaka sokaklarında gezmek de apayrı bir keyif, burada dolaşırken göreceğiniz Akyaka evlerinin ödüllü olduğunu da ekleyelim. Akyaka Halk Plajı, Turnalı Plajı, Akbük Plajı ve İncekum Plajı ise Akyaka’da denize girebileceğiniz yerlerden bazıları.

15-Alaçatı

Ege Bölgesi’nin en güzel illerinden biri olan İzmir aynı zamanda yazın tatile gidilecek yerler açısından da çok zengin. İzmir’in Çeşme ilçesindeki Alaçatı son yılların en popüler tatil rotalarından biri. Alaçatı tatili muhteşem bir denizde yüzmek, leziz yöresel yiyeceklerle damakları şenlendirmek, kumlarda güneşlenmek, masalsı sokaklarda turlamak gibi birbirinden keyifli aktiviteler demek. Tabi, Alaçatı’nın sörf konusunda dünyanın sayılı noktaları arasında yer aldığını da söylemek gerekli.

16-Çeşme

Alaçatı demişken Çeşme’yi unutmak olmaz. İzmir’in tatil cenneti Çeşme özellikle aşırı sıcak yerler yerine daha makul sıcaklıktaki yerlerde tatil yapmayı tercih edenler için son derece uygun. Klasik bir Ege kasabası görünümündeki Çeşme gezilecek yerler açısından da oldukça zengin. Kalesi, kervansarayı, çarşısı, plajları, deniz kenarındaki balık restoranları ile Çeşme tatilden beklenen her şeyi fazlasıyla sunuyor. Çeşme’ye gitmişken ünlü Çeşme kumrusunu da tadabilirsiniz.

17-Ayvalık

Balıkesir’in Ege Denizi kıyısındaki ilçesi Ayvalık plajları, tarihi mekanları, dar sokakları, temiz ve ferah havasının yanı sıra sakin atmosferi ile de dingin bir tatil deneyimi yaşamak için ideal. Cunda Adası ile de tanınan Ayvalık yeme-içme konusunda da Türkiye’nin en heyecan verici noktalarından. Enfes Ayvalık tostu, taptaze deniz ürünleri, Ayvalık zeytini gibi birçok lezzeti ile tanınan Ayvalık’ta hem ruhunuzu hem de bedeninizi dinlendirip leziz yerel lezzetlerle damağınıza da şölen yaşatabilirsiniz.

18-Bozcaada

Çanakkale’nin ilçesi olan Bozcaada Türkiye’nin en büyük adalarından biri. Ege Denizi’ndeki Bozcaada adalara has bir his olan dünyadan yalıtılmış hissini yaşatan nadide bir tatil rotası. Sakin tatil denilince akla ilk gelen yerlerden olan Bozcaada bir adadan beklenen doğal güzelliği, huzuru fazlasıyla sunuyor. Tarihi mekanları ile taçlanan Bozcaada yaz tatili planları yapılırken gözden kaçırılmaması gereken noktalardan. Bozcaada sıcaktan bunaltmayan havasıyla keyifli bir yaz tatili yaşatırken başta deniz ürünleri olmak üzere adanın yerel lezzetlerini tadarak tatil keyfini katlayabilirsiniz.

19-Gökçeada

Yine Çanakkale’nin ilçesi olan Gökçeada Türkiye adalarının en büyüğü. Ada olması sayesinde doğal dokusunu kusursuz denecek kadar iyi korumayı başarmış olan Gökçeada her yaz daha fazla ziyaretçi ağırlıyor. Gün geçtikçe popülerleşen ama buna karşın huzurlu atmosferinden bir şey kaybetmeyen Gökçeada Ege’de unutulmaz bir ada tatili yaşamak için mükemmel bir alternatif. Gökçeada’da yaz tatiline gittiğinizde adanın en güzel plajları olan Kefalos Plajı, Marmaros Plajı, Yıldız Koyu Plajı, Uğurlu Plajı ve Aydıncık Plajı’na uğrayıp Ege’nin pırıl pırıl sularında serinlemeyi de unutmayın.

20-Assos

Ve yine Çanakkale’den yazın tatile gidilecek yerler listesine giren Assos. Doğal ve tarihi güzelliklerin eşsiz bir armoni ile harmanlandığı Assos Türkiye tatil yerleri arasında kendine has bir yere sahip. Manzarası ile insanın üzerinde unutulmaz bir etki bırakan Assos tatillerinde görebileceğiniz birçok tarihi mekan da sizi bekliyor. Assos’un en güzel plajları arasındaysa Sivrice Plajı, Assos Plajı, İskele Koyu, Assos Antik Liman, Sokakağzı Koyu ve Assos Yeşil Liman sayılabilir.

Bonus: Mersin

Her ne kadar Muğla, Antalya, İzmir kadar popüler olmasa da güzel bir Akdeniz şehri olan Mersin de Türkiye tatil yerleri arasında sayılmayı hak ediyor. Silifke, Erdemli gibi tatil beldeleriyle Mersin Akdeniz tatili yapmak için gayet güzel bir alternatif. Şehrin önemli özelliklerinden biri de sıcak havası. Sıcaklığı sayesinde Mersin’de bahar aylarında bile yaz tatili tadında tatiller yaşayabilmek mümkün.

(Kaynak; https://www.coraltatil.com/)

Türkiye’nin En Sakin Tatil Kasabaları

Akbük

Didim’in el değmemiş doğası ile büyüleyen tatil kasabası Akbük, kalabalık ve gürültüden uzaklaşmak isteyenler için ideal… Sessiz ve sakin atmosferi ile ilgi gören kasaba, sıcakkanlı halkıyla da samimiyetini yansıtmayı fazlasıyla başarıyor. Yeşil ve mavinin muhteşem birlikteliğini gözler önüne seren mavi bayraklı plajlara da ev sahipliği yapan Akbük, deniz ürünleri bakımından da oldukça zengin bir mutfağa sahip. Buraya geldiğinizde, kendinize güzel bir balık ziyafeti çekmeyi ihmal etmeyin!

Göcek

Muğla-Fethiye yolundan geçerken sizi selamlayan Göcek, berrak denizi, yeşilin her tonunu barındıran çam ormanları, görenleri kendine hayran bırakan büyüleyici güzellikteki koyları ve daha fazlası ile tatilde buraya gitmek için pek çok sebep sunuyor. Göcek, kalabalık ve gürültüden bunalanları, sakinliği ve sessizliği ile kendine aşık edecek potansiyele sahip…

Mazı

Deniz, kum ve güneş dendiği anda aklımıza ilk olarak Bodrum geliyor. Bu nedenle de Bodrum, yaz aylarında çok da kalabalık oluyor. Ancak sakin bir tatil yapmak isteyip, Bodrum’dan kopmak istemeyenler için Mazı biçilmiş kaftan! Bodrum’a arabayla 45 dakikalık bir mesafede bulunan Mazı, birbirinden güzel 8 koya da ev sahipliği yapıyor. Gürültüden uzak, sakin bir tatil arayışında olanlar için ideal…

Dalyan

Ege’nin Akdeniz’i kucakladığı noktada gerçek bir doğa harikası: Dalyan! Caretta Caretta’ların evi olan Dalyan, 2008’de The Times tarafından Avrupa’nın en güzel açık alanı olarak seçildi. Bu tatil beldesinin çamur banyoları da oldukça meşhur… Buraya geldiğinizde mutlaka bir tekne turuna katılmalı ve Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kaunos Antik Kenti’ne ve ihtişamıyla göz dolduran kral mezarlarını görmelisiniz. Çünkü Dalyan’da tekne keyfi yapmak ayrı bir zevk…

Selimiye

Derin mavilikler ve uçsuz bucaksız yeşilliklerin bir araya geldiği Ege kıyılarında sessiz ve sakin bir tatil kasabası, Selimiye… Marmaris’te gün doğumu ve gün batımı renklerinin iç içe geçtiği Selimiye, el değmemiş doğası ve ışıl ışıl deniziyle benzersiz bir tatilin kapılarını sonuna kadar aralıyor.

Küçükkuyu

Küçükkuyu, Kaz Dağları’nın eteklerinde kurulu sakin bir kasaba… Etrafı zeytin ağaçları ile çevrili olan bu şirin tatil beldesi, konumu itibariyle tarih boyunca birçok medeniyete de ev sahipliği yapmış. Medeniyetin beşiği olarak adlandırılabilecek niteliğe sahip olan Küçükkuyu’ya gittiğinizde; Zeus Altarı, Assos Antik Kenti, Kadırga Koyu, Yeşilyurt Köyü ve Adatepe Köyü’nü de görmeyi ihmal etmemenizi öneririz.

Datça

El değmemiş güzellikler denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Datça, Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasından dolayı da bozulmamış doğasıyla cennetten bir köşe gibi… Bodrum’a yakınlığıyla dikkat çeken Datça, bol oksijenli ve temiz havasıyla eşsiz bir tatil imkanı sunuyor. Mavi bayraklı plajlarının yanı sıra Datça, trekking, sörf, yelken gibi birçok doğa ve su sporları için de olanak sağlıyor.

Sokakağzı

Çanakkale’nin az bilinen sakin noktalarından biri Sokakağzı, şiir gibi güzelliğiyle sevimli bir tatil kasabası… Huzurla dolu, kalabalıktan ve gürültüden uzak, dalga seslerini dinleyebileceğiniz bir tatil için Sokakağzı sizi bekliyor! Bu şirin kasabada, deniz, kum ve güneşin tadını doyasıya çıkabilir ve hem ruhen hem de bedenen tazelenme fırsatı bulabilirsiniz.

Bozburun

Marmaris’e 45 km mesafede bulunan Bozburun, sessiz ve sakin tatil arayışında olanlar için ideal bir alternatif sunuyor. Selimiye’nin komşusu olan Bozburun’da, berrak denizde yüzebilir, güneşin tadını doyasıya çıkarabilir ve sessizliği dinleyip huzur bulabilirsiniz.

Seferihisar

Türkiye’nin ilk sakin şehir unvanına sahip tatil beldesi Seferihisar’ın bu listede yer almaması şaşırtıcı olurdu. Bölgenin kültürünün ve değerlerinin korunmasından dolayı bu unvanı alan Seferihisar, sadece İzmirliler değil huzur dolu bir tatil arayışında olan herkes için bir kaçış noktası. Gündüz sevimli plajlarında deniz, kum ve güneşin tadını çıkardıktan sonra, güneşi de şirin balık restoranlarında batırabilirsiniz.

Bördübet

Kuşlar ve çam ormanlarıyla çevrelenmiş muhteşem bir doğaya sahip olan Bördübet, Marmaris’in minik ve şirin bir köyü… Yağmur ormanlarının minyatür halini anımsatan bu köy, sizi Azmak Nehri’nin hemen yanı başında huzuru iliklerinize kadar hissedebileceğiniz bir tatile davet ediyor. Doğadan kopamıyorum diyorsanız, Bördübet tam da size göre bir yer.

Çandarlı

Dikili’nin kendisi kadar sevimli ve sakin tatil kasabası Çandarlı… Buraya gittiğinizde çevre ve merkez plajları ziyaret etmeli ve gün battıktan sonra sahilde bulunan balık restoranlarında kendinize güzel bir ziyafet çekmelisiniz.

Kabak Koyu

Dünyanın en iyi trekking parkurlarından biri olarak bilinen Likya Yolu üzerinde konumlanan Kabak Koyu, etrafı dağlarla çevrili derin bir vadide tüm güzelliğiyle ziyaretçilerini bekliyor. Doğa ile iç içe olmayı sevenlerin tercih ettiği koy, şehrin gürültülü yaşamından ve kalabalığından biraz uzaklaşıp, yenilenmek isteyenlerin de vazgeçilmez adresi. Fethiye’den 33 km uzaklıkta bulunan Faralya Köyü’ne bağlı olan Kabak Koyu, mavi ve yeşilin muhteşem uyumuyla göz dolduruyor.

Kadırga Koyu

Yapılaşmanın olmadığı, uçsuz bucaksız bir deniz ve alabildiğine yeşil… Kadırga Koyu, Ege kıyısında Assos ile Küçükkuyu arasında yer alıyor. Sırtını Kaz Dağları’na yaslayan koy, dibinde taşları sayabileceğiniz kadar berrak deniziyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

Özdere

İzmir’in ev sahipliği yaptığı muhteşem tatil beldelerinden biri olan Özdere, Ege kıyısında tatil yapmak isteyenler için muhteşem bir alternatif sunuyor. Ev sahipliği yaptığı tarihi mekanlarla da dikkat çeken Özdere, sakin ve sessiz bir tatil arayışında olanlar için unutulmayacak bir konaklamanın kapılarını aralıyor.

Akyaka

Türkiye’nin tatil cenneti olarak bilinmesinde Muğla’nın da payı büyük… Muğla, az bilinen ve sakin tatil rotalarına da ev sahipliği yapıyor ve Akyaka’da bu yerlerden sadece biri. Ula ilçesine bağlı olan kasaba, adeta bir doğa harikası… Doğal güzellikleri ve sakin atmosferiyle büyüleyici bir tatil imkanı sunan Akyaka’da, unutulmaz anılar biriktirebileceğiniz bir tatil için elinizi çabuk tutmalısınız.

Güzelçamlı

Ege kıyılarında göz kamaştıran güzelliklere sahip olan Aydın, genellikle Kuşadası ile tanınsa da Kuşadası kadar güzel ve sakin bir tatil beldesine daha, Güzelçamlı’ya, ev sahipliği yapıyor. Kuşadası’ndan 25 km uzaklıkta yer alan Güzelçamlı, ziyaretçilerine doğa ile buluşup benzersiz bir tatil yapma imkanı sunuyor. Berrak denizi ile kendine hayran bırakan Güzelçamlı, Büyük Menderes Milli Parkı’na da komşu.

Köyceğiz

Muğla’da yer alan Köyceğiz, doğal güzelliğini ve sükunetini çok iyi korumayı başarmış. Muğla’da sakin bir tatil yapmak isteyenlerdenseniz, mavinin ve yeşilin binbir tonunu barındıran doğası ile etkileyici bir tatil rotası oluşturuyor. Beldede bulunan portakal ağaçlarının kokusuyla çevrelenmiş bir atmosferde masmavi sulara dalıp, Köyceğiz’in tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Kaynak; www.etstur.com

En Güzel Tarihi Yerleri

 1. Pamukkale

Hierapolis Antik Kenti ile birlikte aynı bölge içerisinde yer alan Pamukkale, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi ve doğal güzelliklerimizden. Ülkemizin en tanınmış doğal güzelliklerinden biri olan Pamukkale Travertenleri ile Antik Havuz, kaynak sularının kirecinden oluşan yüksek bir tepede yer alıyor. Onlarca kilometre öteden bile kendini gösteren bembeyaz Pamukkale, Denizli’de.

 2. İstanbul Tarihi Yarımada

Dünyada iki kıta üzerinde kurulu olan tek şehir unvanını taşıyan İstanbul, aynı zamanda ülkemizin en çok turist ağırlayan şehri. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de kıtalararası yolculuklarda önemli bir aktarma merkezi olan İstanbul’un dört bir yanı tarihi ve turistik mekanlarla dolu. İstanbul Tarihi Yarımada, şehrin tarihi geçmişine tanık olmak için en doğru adres. UNESCO Listesi’ndeki Yarımada’da Yerebatan SarnıcıAyasofyaSultanahmet CamiiTopkapı SarayıDikilitaş ve Arkeoloji Müzesi ve Türk-İslam Eserleri Müzesi bir arada.

 3. Efes Antik Kenti

İzmir’in UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki turistik çekim merkezi Efes Antik Kenti, İyonya’nın 12 şehri arasında yer alıyor. İzmir, Selçuk’ta bulunan antik kent, farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan MÖ 6 binli yıllara uzanan geçmişe sahip. Efes Antik Kenti’nde Celcus Kütüphanesi, Artemis Tapınağı, Yedi Uyurlar Mağarası ve Meryemana Evi görülmeye değer.

Elazığ'da asansör boşluğuna düşen kişi ağır yaralandı Elazığ'da asansör boşluğuna düşen kişi ağır yaralandı

4. Kapadokya

Doğanın yer yüzündeki izlerine tanık olmak her yıl dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri ağırlayan Kapadokya, Nevşehir sınırlarında yer alıyor. Yer altı şehirleri, peri bacaları, şarap atölyeleri, kaya otelleri ve balon turlarıyla Kapadokya dünyanın en özgün yerlerinden.

Sümela Manastırı

Rum Ortodoks manastırı ve kilise kompleksinden oluşan Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesinde, sarp bir tepede yer alıyor. Kapadokya’da da örnekleri görülen Hristiyanlığın ilk dönemindeki kilise mimarisi anlayışla inşa edilen Sümela, deniz seviyesinden bin 150 metre yükseklikte. Duvarlarındaki freskler ve figürleriyle ziyaretçilerini büyüleyen manastırda yılda bir kez ayin yapılıyor.

 

Safranbolu

Batı Karadeniz’in turizm cenneti Safranbolu, benzerlerini Arnavutluk Berat, Makedonya Ohrid, Beypazarı, Göynük gibi yerlerde görebileceğiniz tarihi Osmanlı evleriyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. 3 bin yıla uzanan tarihi geçmişi ile bölgenin en eski yerleşim yerlerinden olan Safranbolu’nun adı safran bitkisinden geliyor. Kültür turizmiyle öne çıkan ilçe Karabük’e bağlı.

Ksanthos ve Letoon Antik Kentleri

Fethiye-Kaş Karayolu üzerinde Muğla’nın Seydikemer ilçesinde yer alan Ksanthos ve Letoon antik kentleri, Likya Yolu üzerinde tarihle baş başa zaman geçirmek isteyenlerin rotasında. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Ksanthos, Likya’nın Antik Çağ’daki başkenti. Letoon kenti ise antik çağda dini bir merkez görevindeydi.

 Nemrut Dağı

Gün doğumu manzarasıyla ünlü Nemrut Dağı, Adıyaman il sınırlarında. GAP turlarının rotasında yer alan Nemrut Dağı, Kommagene Kralı Antiochos’un mezarı, Yunan ve Pers tanrıların heykelleriyle birlikte Nemrut Dağı Milli Parkı’nı oluşturuyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Türkiye’den giren en eski noktalardan biri olan Nemrut’ta ateş sunakları ve gün doğumu manzarası harika.

 Hattuşaş

Hitilerin başkenti Hattuşaş, Çorum’un Boğazkale ilçesinde yer alan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nin üyesi olan yerleşim yeri. Anadolu uygarlık tarihine tanık olmak için görülmesi gereken Hattuşaş’ta MÖ 3 binden bu yana yaşamın olduğu, 5 ayrı kültür katmanında keşfedilmiş. Siyasi, dini ve kültürel bir merkez konumunda olan Hattuşaş’taki birçok eser Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor.

 Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Türkiye’den dahil olan ilk mimari yapı unvanına sahip. Sivas’ın en önemli turistik değeri olan cami ve darüşşifa, 1229 yılında Mengücekli Beyi Ahmed Şah tarafından yaptırılmış. Cami mimarlık tarihinin en özgün eserleri arasında dünyaca tanınan bir yapı.

(Kaynak; www.turna.com)

Editör: Merve Kiraz