Türkiye Yüzyılında 1. Uluslararası Türk Diasporası Erzincan’da başladı Türkiye Yüzyılında 1. Uluslararası Türk Diasporası Erzincan’da başladı

Kuzey Işıkları hafta sonu Kuzey Yarım Küre'de yer alan Türkiye dahil olmak üzere çok sayıda ülkede görüldü. ABD, Kanada, İngiltere, Macaristan, Ukrayna gibi ülkelerden izlenen Kuzey Işıkları, gökyüzünü kırmızı ve yeşil ışıkla aydınlattı. Sosyal medya kullanıcıları pembe, kırmızı ve yeşile bürünmüş gökyüzünün fotoğraflarını paylaştı.

Dünya'ya çarpan güçlü bir solar fırtına sebebiyle Avrupa ve Türkiye'nin birçok bölgesinde görülen Kuzey Işıkları, Güney İngiltere'nin bazı bölgelerinde gökyüzünü aydınlatırken Türkiye’de de Ordu ve Samsun'da gözlemlendi.kuzey ışıkları_1280x858

KUZEY IŞIKLARI NEDİR?

Dans eden yeşil ve kırmızı dalgalardan oluşan Kuzey Işıkları, Dünya’nın manyetik alanında meydana gelen bozulmalar dolayısıyla yüksek ya da düşük enlemlerde saatler boyunca gözlemlenebiliyor.

Bu ışık şenliği Dünya’nın manyetik uçları olan kuzey ve güney kutuplarında daha çok görülüyor. Güneş’ten gelen ve Güneş rüzgarı olarak bilinen parçacıklar, milyonlarca kilometre yol aldıktan sonra sonunda Dünya’ya varıyor.

Daha sonra da Dünya’nın manyetik alanı tarafından kutuplara doğru yönlendiriliyorlar. Atmosferin hangi katmanında hangi gaz moleküllerine denk geldiklerine göre farklı ışık dalga boyları olarak farklı derecede enerji yayıyorlar; bu da oksijenin gökyüzünü yeşil, nitrojenin de kırmızıya boyamasını sağlıyor.

Işık kirliliği yüzünden bu renk silsilesini yakalamak bazen zor olsa da Pazar gecesi dünyanın dört bir yanından çok sayıda kişinin kamerası ya da telefonu Kuzey Işıkları’nı yakalamayı başardı.

Editör: Sena ERDOĞAN