Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen TYB Kültürevinde ki programın konuğu Türksat Teftiş Kurulu Başkanlığı Müfettişi Adnan Çelik oldu.
Adnan Çelik konuşmasında 1600 lü yıllarda basılan uzaya yönelik kitaplardan bahsederek uzay çalışmalarının 1900 lü yıllardan itibaren seyrini anlattı. Türkiye’nin uzay çalışmalarının Dünyada gelişen çalışmalar çerçevesinde son yirmi yılda hızla mesafe katetdiğini söyledi.. Göktürk uyduları ve Türksat haberleşme uydularının özellikleri ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.Türk Mühendislerinin yazılım ve donanımları ile Dünya’da geldiği yeri anlattı.
Çelik konuşmasının bir bölümünde ise “ Türkiye kendi uydularını yapabilir dediğimiz günlerde bize güldüler. Oysa şu anda Kahramankazan’da kendi insan kaynaklarımızla kendi uydularımızı yerli ve milli olarak yapabilir konuma geldik. Bilgi ve iletişim hizmetlerinde uydular üzerinden yapılan çalışmalarımız hem kendi kurumlarımızda yerli ve milli olarak, hem de Dünya pazarında yerini buluyor. Türksat, ülkemizdeki teknolojinin değişim ve gelişimine katkı sağlayarak ulusal ve uluslar arası düzeyde çalışmalarını sürdürüyor. “
Adnan Çelik konuşmada uzay çalışmalarının tarihsel kronolojisine değindi: “1946da uzaydan çekilen fotoğraflarla ziraat, jeoloji, ulaştırma, gibi çalışmalar başlatıldı. Bu uzay çalışmalarının 1959 da tarımsal alanda hizmetlere destek verdi. 1978 de gezegenler arası seyahat edecek uzay araçları çalışmaları yapıldı. 1985 yılında ise Avrupa Uzay Ajansı bu çalışmalarını daha geniş bir alana yaydı. Dünya bu tarihlerde uzay çalışmalarında önemli başlıklar üzerinde çalışırken, ülkemiz toplumsal olaylarla zaman kaybetti. Turgut Özal ile başlayan Türksat 1-A projesi ülkemiz için bir milat oldu. Daha sonra Türksat 3-A projesine Türk mühendisleri dahil olarak Türkiye’nin uzay projelerinde imzaları görülmeye başlandı. Şimdilerde Türksat 6-A yerli ve milli bir proje olarak Dünya’daki yerini alacaktır.”
Konuşmasında gözlem uydularanın Türkiye’ye katkılarından bahseden Adnan Çelik ,Göktürk gözlem uydularımızın Dünya’nın çeşitli bölgelerinden çektiği fotoğrafları ile savunma sanayine verdiği desteği anlattı.
E-Devlet çalışmalarının yapılacağını insanlara aktardığımızda; insanların böyle bir çalışmanın yapılıp yapılamayacağını kavrayamadıklarını, oysu bugün bu çalışmalarla bürokrasi karşısındaki zaman ve para kaybının önüne geçilmiş, bu dijital dönüşüm çalışmalarıyla insanımız için büyük kolaylık sağlanmıştır