Sivas

TÜRASAŞ, TSK zırhlı araçlarını taşıyacak vagonların üretimine başlıyor

TÜRASAŞ, 2025 yılına kadar Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait zırhlı araçları taşıyacak 100 vagon üretmeyi planlıyor. Vagonlar, hem askeri hem de sivil taşımacılıkta kullanılacak şekilde tasarlandı.

Loading...

Abone Ol

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ), 2025 yılına kadar 100 adet özel tasarımlı vagon üretmeyi hedefliyor. Bu vagonlar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) zırhlı araçlarını, özellikle kara yolunda taşınması zor olan paletli ve lastik tekerlekli araçları demir yoluyla taşıyacak.

TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü, 2023 yılında projelendirme çalışmalarına başladığı vagonların prototip üretimini tamamladı. Vagonlar, Altay tankı, Kirpi, TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) ve zırhlı personel taşıyıcıları gibi araçları taşıyacak şekilde özel olarak tasarlandı. Ayrıca, sivil taşımacılıkta son yıllarda rağbet gören konteynerlerin taşınması için de uygun hale getirildi.

Yerli ve milli üretimle gerçekleştirilen vagonlar, %90 yerlilik oranına sahip. 22 ton dara ağırlığı, 14,5 metre uzunluğu ve 86 ton taşıma kapasitesi ile dikkat çeken vagonlar, saatte 100 kilometre hız yapabilecek özelliklere sahip. Bu vagonlar, sadece askeri taşımacılıkta değil, aynı zamanda sivil taşımacılıkta da kullanılmak üzere tasarlandı.

TÜRASAŞ, projede en yüksek kaliteyi hedefliyor. Prototip vagonlar, dayanım, yükleme ve statik fren testlerini başarıyla geçti. Ayrıca, dinamik fren ve gürültü testlerinin de yakın zamanda tamamlanması planlanıyor. Vagonlar, Avrupa Karşılıklı İşletilebilirlik Şartnamesi (TSI) kapsamında kalite modülü denetlemelerinden de başarıyla geçti. Testler sonucu tip onayının alınmasıyla, bu vagonlar Avrupa demir yollarında da kullanılabilecek.

2024-2025 programında üretilecek 100 vagon, TCDD Taşımacılık AŞ'nin envanterine katılacak ve hem TSK'nin taşımacılık ihtiyaçlarına hem de sivil sektördeki konteyner taşımacılığına hizmet edecek. Bu üretim, Türk demir yolu taşımacılığının kapasitesini artırırken, yerli üretimin güçlenmesine de katkı sağlayacak.