Türkiye İstatistik Kurumu 2023 yılına ait İl Düzeyinde İşgücü İstatistikleri'ni açıkladı. Açıklamaya göre Türkiye genelinde geçen yıl işsizlik oranı yüzde 9,4 olarak tespit edildi. İşsizlik oranının en yüksek olduğu il % 23,3 ile Hakkâri olarak açıklandı. İşsizlik oranının en düşük olduğu il ise % 4,8 ile Sinop olduğu belirtildi.

Türkiye genelinde 2023 yılı için istihdam oranı %  48,3 oldu. En yüksek istihdam oranı % 58,2 ile Ardahan'da, en düşük ise % 35,5 ile Siirt'te görüldü.

Borsada Beklentiler, Son Durum ve Tahminler Borsada Beklentiler, Son Durum ve Tahminler

Geçen yıl iş gücüne katılma oranı yüzde 53,3 olarak kayıtlara geçti. Bu kapsamda en yüksek iş gücüne katılma oranı yüzde 61,7 ile Ardahan'da gerçekleşirken, en düşük oran ise yüzde 38,5 ile Siirt'te tespit edildi.

İŞGÜCÜ GÖSTERGELERİ YENİDEN YAYIMLANIYOR

Hane halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre işgücü istatistikleri, yıllık olarak Türkiye ve İstatistikî Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) Düzey 2 detayında 26 Bölge için yayımlanmakta.

İl düzeyine ilişkin temel işgücü göstergeleri ise 2008-2013 yılları arasında model yaklaşımları ile üretilirken model kısıtlarının sağlanmaması nedeniyle il düzeyinde göstergelerin üretilmesine ara verilmişti. Ancak 2022 yılında gerçekleştirilen son düzenlemeler ile birlikte il düzeyinde temel işgücü göstergeleri doğrudan araştırma verileri kullanılarak yeniden üretilmeye başlandı.

Editör: Yasemin Dülgeroglu