SAĞLIK

Tırnak kırılması bakın hangi hastalıkların habercisi?

Çocuklardaki sağlık sorunu tırnaklara yansıyabilir

Abone Ol

Uzmanlar tırnaklardaki meydana gelen sorunların bir takım hastalıkların habercisi olabilmesi konusunda ciddi uyarılarda bulunuyor. Türkiye’nin önde gelen hastanelerinde uzman görüşlerinin paylaşıldığı konuyla ilgili bilgilendirmeleri sizler için derleyerek bir araya getirdik.

Ciddiye almanız gereken bu konuda bilmeniz gerekenleri uzmanlar şöyle sıralıyor;

Keratin adı verilen bir proteinin katmanlarından oluşan tırnaklarınız, el ve ayak parmaklarınız için koruma görevi görür. Saçınızdaki ve cildinizdeki hücreleri de oluşturan keratin, tırnakları hasardan korumak için çalışır.

Tırnaklarınızı kırılgan hale getirebilecek bazı tıbbi durumlar vardır. Yaşlanmadan kötü beslenmeye kadar pek çok durum, tırnaklarınızı kuru, ince veya kırılması kolay hale getirebilir. Ayrıca tırnak kırılması, bir hastalıktan dolayı aldığınız tedavinin yan etkisi olabilir. Uzman doktor desteği ve doğru bakım teknikleri ile sağlıklı ve güçlü tırnaklara sahip olunabilir. “Tırnak kırılması neden olur?” ve “Tırnak kırılmasına ne iyi gelir? gibi soruların yanıtları için yazının devamını okuyabilirsiniz..

Tırnak Kırılması Neden Olur?

Tırnaklar vücudun biyobelirteçleri gibidir. Tırnak kırılmasının nedeni, tırnakların maruz kaldığı çevresel faktörler olabilir. Ancak doktor tarafından yapılacak muayene ve tetkikler sonucunda vücutta saptanan bazı tıbbi durumlar da tırnak kırılmasının nedenleri arasında yer alabilir. Tırnak kırılmasına yol açan etkenlerin bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:

·        Suya ve neme fazla maruziyet: Tırnaklarınız ıslandığında şişer kuruduklarında ise küçülür. Elleriniz çok fazla suya maruz kaldığında şişip küçülen tırnaklarınız, bu değişim karşısında kırılgan hale gelir. Özellikle sert sabunlar veya deterjanlar kullanıyorsanız bu etki daha da şiddetli olabilir.

·        İleri Yaş: Yaşın ilerlemesiyle birlikte tırnaklarınız kuruyabilir. Ayak tırnakları genellikle kalınlaşıp sertleşmeden dolayı çatlarken, el tırnakları incelir ve dayanıksız hale gelir. Bu da tırnakların kolayca kırılmasına yol açabilir.

·        Raynaud sendromu: Raynaud sendromu, el ve ayak parmakları gibi vücudun bazı bölgelerinin, stres, soğuk ve sıcak hava gibi etkenler sonucunda hissizleşmesi ve üşümesi ile karakterizedir. Raynaud sendromunda, ciltteki kılcal damarların daralması ile karakterize bir durum olan vazospazm görülür. Vazospazm varlığında, kan kılcallarına yeterli kan akışının sağlanamaz. Tırnak sağlığınız için gereken besinler, vitamin ve mineraller kanla taşındığından, bölgeye yeterli kan akışı sağlanamaması tırnaklarınızın kırılgan veya sağlıksız olmasına yol açabilir.

·        Düşük tiroit düzeyleri (Hipertiroidizm): Hipotiroidizm, tiroit hormonunun yeterli üretilemediği durumlarda metabolizmanın yavaşlamasıyla sonuçlanan bir durumdur. Hipotiroidizmin semptomlarından biri de kırılgan tırnaklar olabilir. Hipotiroidizm, yavaşlayan metabolizma sonucu tırnaklara besin taşınımı ve enerji üretimi gibi süreçleri sekteye uğratır. Bu da yavaş büyüyen ve kırılgan tırnaklara neden olabilir. Tiroit aynı zamanda terlemeyi de kontrol eder. Yeterince aktif olmadığında daha az ter üretilir. Doğal bir nemlendirici olan ter salgısının azalması durumunda tırnakların kuruması ve kırılganlaşması çok daha olasıdır.

·        Anemi (Kansızlık): Düşük hemoglobin olarak da adlandırılabilen anemi, sağlıklı kırmızı kan hücresi miktarının yetersiz olmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Kırmızı kan hücreleri dokulara oksijen taşımakla görevlidir. Anemi durumunda ise dokulara yeterli oksijen gitmez. Bu da kendinizi yorgun ve güçsüz hissetmenize neden olabilir. Kırılgan tırnaklar da aneminin belirtilerinden biri olabilir. Çünkü tırnak dokularına giden oksijen miktarı azaldıkça, tırnağın sağlıklı uzaması için dokularda üretilen enerji miktarı azalır.

·        Kanser tedavisi: Kırılgan tırnaklar, kemoterapi gibi bazı kanser tedavilerinin bir yan etkisi olabilir. Cilt kuruluğu ve kırılgan tırnaklar, kemoterapi sonrası yaygın görülen bir durumdur.

·        Yetersiz beslenme: Kırılgan tırnaklar, bazen yetersiz beslenme sonucunda da meydana gelebilir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri yeterince alamadığınız anlamına gelebilir. Örneğin; bir B vitamini kompleksi olan biotinin tırnak sağlığı için gerekli olduğu ifade edilir. Yetersiz veya biotin bakımından fakir bir diyet, tırnak sağlığınızı olumsuz etkilediğinden kırılgan tırnaklara sahip olmanız olasıdır.

 (Kaynak; www.medicalpark.com.tr)

Çocuklardaki sağlık sorunu tırnaklara yansıyabilir

Çocuğunuzun tırnaklarında çizgiler görüyorsanız, tırnaklarda yumuşama ve sık kırılma oluyorsa ya da çevresinde siğiller varsa tüm bu durumlar çeşitli hastalıkların habercisi olabiliyor. Yetişkinlerde olduğu gibi bebek ve çocuklarda da tırnaklar pek çok sağlık sorununun sinyallerini verebiliyor. Bu nedenle bebek ve çocuklarda genel muayene sırasında tırnakların incelenmesi önem taşıyor. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Hatice Bulut, çocuklarda sık görülen tırnak sorunları ve işaret ettiği hastalıklar hakkında bilgi verdi.

Tırnaklar ciddi hastalıklar ve sağlık problemleri hakkında önemli bilgiler verebilmektedir. Bu nedenle hem ailelerin hem de doktorların çocuklarının tırnaklarını inceleme konusunda dikkatli olması gerekmektedir. Tırnak bulguları bazen bir sendromun veya cilt hastalığının habercisi olabilmektedir. Fakat çoğunlukla çocuklarda ve bebeklerde tırnak bozuklukları;  normal sayılabilecek fizyolojik değişiklikler olarak ortaya çıkar, kendiliğinden gerileyebilir. Bu durumlarda ileri araştırma veya tedavi gerekmediği bilinmeli; ebeveynler de bu konuda bilgilendirilmelidir.

Tırnaktaki farklılıklar doğuştan gelen hastalıkların habercisi olabilir

Çocuklarda sık görülen tırnak sorunları şöyle sıralanabilmektedir:

1.      Beau çizgiler: Beau çizgiler yenidoğan bebeklerin çoğunda ilk ay görülebilen bir durumdur. Bu çizgiler bebek 3-4. aylara geldiğinde kaybolur. Ancak daha büyük çocuklarda bu çizgiler oyun sırasında bir travma, ateşli hastalıklar, el, ayak ağız hastalığında belirti olarak çıkabilmektedir. Bunun yanında kemoterapi alan çocuklarda da Beau çizgileri görülebilmektedir.

2.      Kaşık tırnak: Genelde tırnak yüzeyinde incelme, yumuşama ve düzleşmeyle karakterize olan bu durum yenidoğan döneminde normaldir. Fakat bebek büyüdüğünde tırnak düzelir. Süt çocuklarında ve daha büyük çocuklarda bunun görülmesi demir eksikliği anemisi şeklinde bir kansızlığın belirtisi olabilir.  

3.      Onikoşizi: Genelde el ve ayak başparmaklarında görülen tırnak ucunun tabakalar halinde yarıklanması yani onikoşizi durumunda çocuğun başparmağını emmesiyle olabildiği gibi ortam neminden de kaynaklanabilmektedir.

4.      Periungual siğil:  Altı yaş altı çocuklarda el tırnaklarında human papilloma virüsün tetiklediği siğiller çok sık olmaktadır. Siğiller tırnak çevresinde gelişmektedir. Tırnak yeme alışkanlığı ile hastalık tetiklenmektedir. Hastaların üçte birinde hastalık kendiliğinden gerilemektedir. Yine de lezyonun yayılımını ve ağrı oluşumunu engellemek için tırnağa sürülebilen keratolitik vasıfta ilaçlarla tedavi yapılması gerekmektedir.

5.      Tırnak mantarı: 18 yaş altında, ergenlik dönemi çocuklarında sık rastlanan tırnak mantarı hava almayan, dar ayakkabılar giyildiğinde ortaya çıkabildiği gibi; kötü hijyen nedeniyle de olabilir. Bunun yanında eğer çocukta bağışıklık sistemine yönelik bir hastalık varsa da tırnak mantarı meydana gelebilmektedir. Tırnak plağının sarı renk değişimi, tırnak ucuna doğru kalınlaşma ve tırnak dokusunda ayrılma ve tabakalanmalar görülür. İlk tercih edilen tedavi şekli tırnağa uygulanan mantar önleyici cila ve kremlerdir. Tedavi uzun sürelidir.

6.      Tırnak etrafı enfeksiyonu: Küçük çocuklarda, genelde parmak emmenin tetiklediği, tırnak etrafındaki yumuşak dokuda, genelde bakterilerden kaynaklanan enfeksiyon bulunmaktadır. Enfeksiyon nedeni ile o bölgede kızarıklık, ağrı ve şişlik bulunur. Apse gelişimi çocukluk yaş grubunda nadir olmaktadır. Fakat dokuda apse geliştiği zaman genelde drene edilip boşaltılması gerekmektedir.

7.      Tırnak yeme (Onikofaji): Kronik tırnak yeme sorunu çocuklarda stres yaratan anksiyete bozuklukları ve obsesif-kompulsif bozukluklarla ilişkili olabilir. Tırnak yeme sonrasında tırnaklarda kalıcı kısalma ve doku hasarlanması sonucu enfeksiyon gelişimi görülebilir. Bu durumda çocuklarda etken stres faktörleri ortadan kaldırılmalıdır. Tırnak düzgün kesilip bakımı iyi yapılmalıdır. Şüpheli durumlarda, eğer obsesif -kompulsif bozukluk tespit edilmişse farklı tedaviler gerekebilir.

8.      Batan ayak tırnağı (Onikokriptozis): Tırnak dokusunun yan tarafları derinin içine doğru gömük vaziyettedir. Bebek ve süt çocuklarında fizyolojik bir durum olup genelde tedavi ve müdahale gerekmemektedir. Daha büyük çocuklarda; tırnakların yanlış kesimi, sıkı ayakkabılar, aşırı terleyen ayaklar batan ayak tırnağına neden olabilir. Tedavi seçimi batmanın derecesine bağlı olarak ilaç tedavisi veya cerrahi yöntem olarak yapılabilir.

(Kaynak; www.memorial.com.tr)