Türk kahvesinin lezzetine lezzet katmak ve kahvenizi sağlıklı hale getirmek istiyorsanız içine pekmez katın. Pekmezle pişirilen Türk kahvesi, sindirim sisteminizi hızlandırırken enerjinizi de üst düzeye çıkaracak.

PEKMEZLİ TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI

Pekmez, genellikle üzüm, hurma, dut veya keçiboynuzu ile yapılan kıvamı marmelata benzeyen tatlı bir şurup türü. Acı kahve ile birleşince de ilginç bir lezzet ortaya çıkar. Pekmez ve kahve karışımının lezzetinin yanı sıra sağlığa yararları da var. Kahvenin içinde bulunan kafein ve pekmezde bulunan doğal şeker birleşince hızlı bir enerji artışı yaşanabilir.

Demir bakımından zengin olan pekmez, anemi önlemede önemli bir mineraldir. Pekmez bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı mineralleri de içerir. Ayrıca kemik sağlığı açısından önemli olan mineralleri barındıran pekmez kahveyle birleştiğinde vücudun ihtiyaç duyduğu minerallerin alınmasında yardımcı olur.

Tabi ki pekmezli kahvenin sağlık yararları kişiden kişiye değişebilir ve aşırı tüketimi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle diyabet hastaları ve kafeine hassas kişiler, bu tür içecekleri tüketmeden önce mutlaka doktora sormalı dikkatli olmalıdır. Yine bilimsel olarak bir araştırma yapılıp açıklanmadığından bu bilgiler tavsiye olarak alınmalıdır

PEKMEZLİ KAHVESİ YAPIMI

Geleneksel Türk kahvesine farklı bir lezzet katmak be sağlığa daha faydalı hale getirmek için pekmez kullanılabilir. Kahvenin yapımı normal Türk kahvesi yapımına oldukça benzer.

Pekmezli Türk kahvesi yapımı:

Malzemeler:

Türk kahvesi

Su

Pekmez (tercihen dut veya üzüm pekmezi)

İsteğe bağlı olarak şeker

Yapılışı:

Bir cezveye, her fincan için bir Türk kahvesi fincanı kadar su koyun. Eğer kahvenizi şekerli içiyorsanız, bu aşamada şekerinizi de ekleyin. Kahve suyunu ısıtmaya başladığınızda, her fincan için yaklaşık bir çay kaşığı pekmez ekleyin. Cezve ısındığında, her fincan için bir tatlı kaşığı Türk kahvesi ekleyin. Kahveyi ve pekmezi iyice karıştırın.

Kokular ve anılar: Kokular neden eski anıları canlandırır Kokular ve anılar: Kokular neden eski anıları canlandırır

Karışımı, orta ateşte yavaş yavaş pişirin. Kahvenin üzerinde köpük oluşmaya başladığında, köpüğü fincanlara paylaştırın. Kahve kaynamaya başlamadan önce ocaktan alın ve fincanlara dökün. Ardından kahveniz servise hazır.

Pekmezli kahve size farklı bir deneyim kazandıracak. Ancak bir sağlık sorununuz varsa Türk kahvesini böyle tüketmeden önce uzmana danışmanızda fayda var.

Editör: Yasemin Dülgeroglu