Bu yayınlar, büyük ekranlarda detaylı bir şekilde incelenmek üzere piksel piksel ayrıştırılıyor. 2024 yılında, ‘dünyayı şekillendiren güçlerin’ nasıl komplolar hazırladığını ve bunu dergi kapağında nasıl gösterdiklerini görmek için yayımlanan kapak detaylandırılarak incelenmekte.

Yılsonuna yaklaşırken, her sene olduğu gibi The Economist dergisinin gelecek yılın gündem maddelerini görsel olarak betimlediği kapağında yer alan şifrelerin uzman yorumları şu şekildedir;

The World Ahead Sayısının Kapağında Verilen Mesajlar

Kapak resminde, üst kısımda Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in yer aldığı bir çizim bulunuyor. Rusya-Ukrayna savaşını yansıtan bu bölümde, ikilinin arasında bir kum saati göze çarpıyor. Ayrıca, Vladimir Putin’in siluetinin üzerinde, 2024 seçimleri için aday adaylığını açıklayan eski ABD Başkanı Donald Trump’ın silueti bulunuyor.

Donald Trump, öncesinde Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili olarak ABD’nin müdahalesinin azaltılması gerektiğini ve ateşkes için arabulucu olunması gerektiğini belirtmişti. Bu durum, Trump’ın yanındaki ‘beyaz güvercin’ simgesini açıklıyor. Bu nedenle, kapakta Trump ile ilişkilendirilen bir barış güvercini bulunduğu düşünülüyor.

Diğer taraftan, Zelenskiy’nin üzerindeki siluetin kimliği tartışmalara yol açtı. Siluetler, kum saati ile ilişkilendirilmiş ve altta yer alan seçim sandığıyla bağlantılı olduğu için, Zelenskiy’nin üzerindeki siluetin, Trump’ın 2024 Başkanlık seçimlerindeki muhtemel rakibi olan mevcut Başkan Yardımcısı Kamala Harris‘e işaret ettiği ve bunun iddia edildiği görüldü. Ancak, Harris’in söz konusu çizimdeki gibi saçlarını toplamış halde nadiren görülmesi, görselin detaylarına yönelik merakı artırdı.

Kapakta yer alan haber konularından biri “Avrupa Harekete Geçiyor: Ukrayna’yı Trump’tan Koruma” oldu. Bu nedenle, söz konusu kadın siluetinin, Avrupa kökenli bir politikacıya ait olabileceği iddia ediliyor.

Kapakta, savaş sürecini temsil eden kum saatinin merkezinde, doğrudan seçim süreciyle bağlantılı olan bir seçim sandığı resmedilmiş. Bu, ABD seçimlerinin savaş sürecini doğrudan etkileyebileceği beklentisini yansıttı.

Yapay Zekâ Ciddi Hale Geliyor

Sandığın sol tarafında ise yapay zekâ alanındaki gelişmelere vurgu yapılmış. Göz ve beyin bağlantıları, ‘1984 Big Brother’ referanslarıyla stratejisiler için anlaşılabilir bir konsept olabilir. Ana başlıklardan biri olan ‘ChatGPT Çalışıyor: Yapay Zekâ Ciddi Hale Geliyor’ ifadesi dikkat çekiyor.

Ekonomik Belirsizlikler

Kapakta, merkezde yer alan sandığın sağ tarafında ise bir düşüş grafiği göze çarpıyor. Grafiğin etrafında ABD Doları, Euro, Sterlin ve Çin Yuanı’nın sembolleri bulunuyor. Bu çizim, beklenen ekonomik belirsizliklere işaret etmekte.

Hayatınız için kritik bir rol oynuyor! Otel ve pansiyonlarda güvenlik önlemlerine dikkat Hayatınız için kritik bir rol oynuyor! Otel ve pansiyonlarda güvenlik önlemlerine dikkat

İlan Edilmemiş Soğuk Savaş

Çizimin alt kısmında ise ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping‘in birbirlerine sırtlarını dönük şekilde tasvir edilmiş halleri dikkat çekiyor. Bu detay, kapakta yer alan başlıklardan biri olan ‘Çok Kutuplu Bozukluk: İlan Edilmemiş Soğuk Savaş’ın altını çiziyor. The Economist’in, ABD-Çin arasındaki isimsiz Soğuk Savaşın 2024’te daha fazla gündeme geleceğini öngördüğünü gösteriyor.

Yeşil Devler: Enerjinin Yeni Jeopolitiği

Kapak konuları arasında ‘Yeşil Devler: Enerjinin Yeni Jeopolitiği’ başlığı da önemli bir yer tutuyor. Ele alınan lityum, bakır, nikel gibi elementler, elektrikli araçlar ve temiz enerji sembolleriyle ilişkilendirilirken, tüm bunlar Avustralya ve Güney Amerika haritalarıyla bağlantılı hale getiriliyor. Çin ve ABD Başkanlarının arasında ise Avustralya ve Güney Amerika’nın resmedilmesi dikkat çekiyor.

ABD Başkanı Joe Biden’e benzeyen bir resim ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in net bir şekilde tanınabilir resmi bulunuyor. Ancak Putin ve Zelenskiy’nin aksine, bu iki lider birbirlerine sırtlarını dönmüş durumdalar. Bu iki liderin arasında, dünya küresi ikiye bölünmüş bir şekilde resmedilmiş durumda.

Xi Jinping tarafında, Çin’de son dönemde odak noktası haline gelen elektrikli otomobil bulunuyor ve dikkat çekici bir şekilde sıcaklık ve ateş görseli de yer alıyor. Biden’ın tarafına baktığımızda ise rüzgâr enerjisi ile ilişkilendirilen yenilenebilir enerji ve fırtınayı sembolize eden görseller göze çarpıyor.

Önceden açık bıraktığımız madenler tarafına döndüğümüzde, iki başkanın alt kısmında farklı elementler olan lityum, bakır, nikel gibi unsurların dünya haritasına bağlı olarak işaretlendiği görülüyor. Dünyanın görünen yüzünde Asya, Avustralya ve Güney Amerika gibi kıtalar temsil ediliyor.

Görselin her iki bölümünde de üstte ayın evreleri, altta ise tarafları temsil etmek amacıyla kullanılan kırmızı-mavi renkler aynı şekilde kullanılıyor.

Editör: Saliha Kara