ERZINCAN

Tescile uygun tulum peynirinde yıllık 50-60 tonluk üretim hedefleniyor

Erzincan Yöresel Ürünler Anonim Şirketi tarafından tescile uygun şartlarda üretilen tulum peyniri istihdama da katkı sağlayacak

Abone Ol

Erzincan Valiliğinin koordinasyonunda tescile uygun tulum peyniri üretimini arttırma ve tulum peynirinde standardizasyonu sağlama amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında Erzincan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Başkanlığı, Erzincan Belediyesi ve Erzincan İl Özel İdaresinin bir araya gelmesiyle “Erzincan Yöresel Ürünler Anonim Şirketi” kuruldu.

Erzincan’ın yöresel ürünlerinden olan Erzincan tulum peynirinin tescili 2002 yılında Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından alındı ancak mevcut durumda ilimizde yılda ortalama 5000 tona yakın tulum peyniri üretilirken tescile uygun üretilen tulum peyniri miktarı yıllık 10-15 ton seviyesinde bulunmakta.

Kurulan bu yeni şirket ilimiz merkezinde bulunan Heybeli Yaylası’nı Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden resmi olarak 5 yıllığına kiralayarak  bu yıl Haziran ayı itibari ile yaylada tulum peyniri üretimine başladı. Bu kapsamda yaylada şirket tarafından şu ana kadar yaklaşık 2 ton tulum peyniri üretildi.

İlk yıl deneme amaçlı yapılan tulum peyniri üretiminde istenilen seviyeye ulaşması durumunda önümüzdeki yıllarda daha yüksek miktarlarda (yıllık 50-60 ton) tulum peyniri üretilecek bu yol ile hem istihdama katkıda bulunulacak hem de ilimizin bir değeri olan tulum peynirinde tescile uygun tulum peyniri üretim miktarı arttırılacak.