Sağlığa olan faydaları açısından son zamanlarda adından sıkça söz ettiren sadeyağ yani ghee yağı bir tür eritilmiş tereyağıdır. Tereyağının düşük sıcaklıkta eritilip süt proteinlerinden eritilmesiyle elde edilebiliyor. Normal tereyağının içinde bulunan süt oranı ve su yağın kalitesini düşürür. Ancak sadeyağda bunlar ayrıştırılacağından kalitesi artar.

SADEYAĞIN FAYDALARI

Bağırsak hareketlerini düzenler:

Bütirik asit bakımından zengin olan bu yağ bağırsak hareketlerini olumlu yönde destekler.

Salatalık ve domatesi sakın bir arada tüketmeyin! Salatalık ve domatesi sakın bir arada tüketmeyin!

Kalp krizini önler:

Bu yağ asitleri ayrıca kalp sağlığına doğruda etki ederek kardiyolojik kökenli hastalıkları engeller.

Bağışıklığı güçlendirir:

Büritik asit sayesinde bağırsaklardaki zararlı hücreleri temizlemesi bağışıklık sistemine doğruda etki eder. Bağışıklığı güçlü tutar.

Depresyona iyi gelir:

Yapılan son araştırmalar depresyon ve ruhsal çöküntülerin yediklerimizle doğrudan alakalı olduğunu gösteriyor.  Ghee yağındaki yani sadeyağda ki faydaları yağ asitleri vücuda mutluluk verir.

Diyabete karşı koruyucu özelliği olan bu yağ ayrıca kas gelişimini de olumlu yönde etkiler.

SADEYAĞ NASIL YAPILIR?

Yarım kilo ya da 1 kilo organik tereyağını bir tencereye alın. Çok kısık ateşte erimeye bırakın. Yağın kesinlikle fokurdamadan erimesine dikkat edin. Yavaş yavaş yağ eriyip kaynarken tortular dibe çökmeye ve üstü de köpük köpük olmaya başlayacak. Köpükleri bir süzgeç veya kaşıkla almaya çalışın. Köpüklenme bitene kadar bu işleme devam edin. Yağ tamamen eriyip duru bir hale gelince oceğı kapatıp tortuların dibe çökmesini bekleyin. Saklama kabınıza süzerek boşaltın. İşte bu kadar basit. Sadeyağı buzdolabında yaklaşık 1 yıl bozulmadan saklayabilirsiniz.

 Yaklaşık 1 saat sonunda ocağın altını kapatın yağı bir süre dinlendirin. Bu kalan tortuların dibe çökmesini sağlayacak.

Editör: Yasemin Dülgeroglu