T.B.M.M.‘NİN AÇILIŞININ 93. YILDÖNÜMÜ

Abone Ol
 Bu gün 23 Nisan…
Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramımızın 93. Yıldönümündeyiz.
Bayram dolayısıyla şehrimizde, bugün Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlayacak çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Türkiye Büyük Milet Meclisi’nin 23 Nisan 1920’de, Ankara’da toplanmasının, milletimizin hayatında önemli bir yeri ve anlamı vardır. Çünkü; Türkiye Büyük Millet Meclisi Atatürk’ün 1919’da Samsun’a çıkmasıyla başlayan kurtuluş mücadelesinin temel taşıdır. Nitekim o meclis, Mustafa Kemal Paşa’yı, meclis başkanlığına seçmiştir. Ve kurtuluş savaşını yöneten organ olmuştur.
Denilebilirki; kutsal vatan topraklarının düşman işgalinden kurtulması ve egemenlik doğrudan millete ait olduğu yeni bir devletin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması, Türkiye Büyük Milet Meclisi’nin millet adına yönetimi ele almasıyla mümkün olmuştur.
Birinci dünya savaşı sonrasındaki koşullarda, paylaşılıp yok edilmek istenen Osmanlı Devleti ve Türk Milletinin, Türkiye Cumhuriyeti devleti adıyla yeniden dirilişinin gerçekleşmesi, Atatürk’ün önderliğinde miletin top yekün fedakarlığı ile sağlanabilmiştir. Türk Milleti Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı 23 Nisan 1920 tarihindn itibaren, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet’in ilanına kadar geçen süre içerisinde Atatük’ün önderliğinde cepheden cepheye koşarak, vatan ve bayrak için canını vermiştir.
23 Nisan 1920 günü saat 14:30’da Ankara’da toplanan Büyük Millet Meclisi’nin başkanlık koltuğuna, en yaşlı üye sıfatı ile oturan Sinop Milletvekili Şerif Bey, Meclisi açış konuşmasında, meclisin amacını açıklarken şöyle demistir:
“Milletimizin dahili ve harici tam bir İstiklal içinde mukadderatını deruhte etmeye başladığını bütün cihana ilan ederek Büyük Millet Meclisini Küşad ediyorum. İşgal altında türlü mezalim ve facia içinde, maddeten, manen insafsızca imha edilmekte bulunan bütün vilayetlerimizin kurtulması için, Cenabı haktan niyaz ederim.”
Türkiye Büyük Milet Meclisinin açıldığı bugünün: yani, 23 Nisan gününün, Ulusal Egemenlik Bayramı yanında, Çocuk Bayramı olarakta kutlanmasınını ayrı bir anlamı bulunmaktadır. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, milletin ve devletin geleceği olan çocuklara özel bir önem vermekteydi. Onların en iyi şekilde yetişmesine, eğitilmesine özen gösterirdi. Ülkenin çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmasının, her bakımdan mükemmel yetiştirilmiş nesillerle gerçekleşebileceğini bilmekteydi. O nedenledirki, Büyük Önder, 23 Nisan’ın aynı zamanda çocuk bayramı olarak kutlanmasını istemiştir.
Bayram hepimize kutlu olsun…