Madımak olayı, 1993 yılında Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin bir grup tarafından yakılmasının ardından 33 yazar, şair, sanatçı, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmeleri ile sonuçlanan olaydır.

OLAY NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Aydınlar, sanatçılar ve şairlerden oluşan çoğu alevi 33 kişilik bir grup, dört günlük Pir Sultan Abdal Şenlikleri için o günlerde Sivas'a gitti. Grubun en yaşlısı 66 en genci ise 12 yaşındaydı. Katliamda birde Hollanda vatandaşı hayatını kaybetti.

Dört gün sürmesi planlanan şenliklerde çeşitli etkinlikler yapılacaktı. Ancak grup sadece ilk gün etkinliklerini gerçekleştirebildi. Olay şenliğin ikinci günü Cuma günü gerçekleşti. 2 Temmuz Cuma günü namaz çıkışı toplanan bir grup etkinliğin olduğu otele doğru yürümeye başladı.  Otel önüne gelen grup yaklaşık 2 saat sonra oteli ateşe verdi. Olayda oteli yakan gruptan da iki kişi hayatını kaybetti.

VİDEOLU: Et ve Süt Kurumunun kıymasında etten çok zar ve sinir var! VİDEOLU: Et ve Süt Kurumunun kıymasında etten çok zar ve sinir var!

PEKİ, OTELE NE OLDU?

Sivas katliamının ardından Madımak Oteli’nin alt katına bir kebapçı açıldı. Ancak bu durum tepkilere neden oldu ve bu tepkiler nedeniyle 2010 yılında kebapçı kapatılarak otel kamulaştırıldı. Bina 2011 yılında “Sivas Bilim ve Kültür Merkezi” haline getirildi.

Editör: Yasemin Dülgeroglu