GENEL

Snowboard Nedir, Nasıl Yapılır? Türkiye’de Snowboard Yapabileceğiniz En İyi Yerler

Kışın yapılan en keyifli sporlardan biri kuşkusuz snowboard olabilir. Ekstrem kış sporu "snowboard" hakkında bilmeniz gereken her şey bu listede!

Abone Ol

Sörfün karda deneyimlenen hali olarak tanımlayabileceğimiz bu keyifli ve adrenalin dolu spor hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu listede bulabilirsiniz. Bu özel sporu ülkemizde de yapabileceğiniz birçok farklı lokasyon bulunuyor. Kış tatilinizi büyüleyici hala getirmek için aşağıda bahsedeceğimiz teknikleri mutlaka not edin. Peki snowboard nedir? Ekstrem spor snowboard nasıl yapılır? Kayak ile snowboard arasındaki fark nedir? Türkiye’de snowboard yapılacak en iyi yerler hangileri? Dilerseniz detaylara birlikte göz atalım.

Snowboard nedir?

Bir kış sporu olan Snowboard, iki ayağın tek bir tahtaya sabitlenerek karlı, eğimli bir yüzeyden aşağıya doğru özgürce kayarak yapılır. Kısaca “snowboard” kar tahtası ya da kar kaykayı olarak tanımlanır. Kış aylarında oldukça tercih edilen bir spor olan snowboard’un tarihçesi ise aslında kayak kadar eskilere uzanmıyor. Kaykayın karda yapılan hali olarak ifade edilen bu spor tarihte ilk kez 1960’lı yıllarda ortaya çıktı.

Sherman Poppin’in yarattığı ve su kayağını andırır şekilde ön tarafına bağlanmış bir iple kızak gibi yönlendirilen ilk nesil board’lara “snurfer” adı verilir. Snurfer ile ilgilenen ve yarışmalara katılan Jack Burton Carpenter, ayağını board’a sabitlemenin daha doğru olacağını fark etmiş ve bu sayede ilk snowboard ortaya çıkmıştır. Asıl popülaritesini 1990’lı yıllarda yakalayan bu ekstrem spor, günümüzde pek çok kişinin severek yaptığı kış sporlarından biridir.

Nasıl yapılır?

Öncelikle belirtmeliyiz ki snowboard yeni başlayanlar için eğitim alınması gereken bir spor dalı. Sörf ya da kayak gibi ekstrem sporlarla benzerlik gösterse de snowboard sporunun kendine has belirli kuralları bulunuyor. Başlangıç sürecinde yaklaşık 8 saat süren temel eğitimler, bu sporu güvenli bir şekilde yapmanıza olanak sağlar. Öte yandan her yaşta snowboard öğrenilse de bu ekstrem spora tavsiye edilen başlama yaşı 9 olarak belirlenmiştir.

Peki nasıl deneyimlenir? Snowboard yaparken kaymaya başlamadan önce öncelikle rehber ayağın belirlenmesi önemlidir. Peki rehber ayak nasıl belirlenir? Denge bozulduğu esnasında ilk önce öne atılan adım hangisi ise bu “rehber ayak” olarak belirlenir. Rehber ayak belirlendikten sonra iki ayak tahtaya omuz genişliği ile orantılı olarak bağlanmaktadır. Snowboard üzerine ayaklar güvenli bir şekilde bağlandıktan sonra ise dengede durabilmek için öncelikle dizler bükülmeli ve sırt dik pozisyona getirilmeli.

Snowboard sporunda üç adet temel kayma stili bulunur. Özellikle ülkemizde snowboard yapanların kullandığı freestyle, rahat hareket imkânı sağlaması nedeniyle başlangıç seviyesinde olan insanlar tarafından tercih edilen bir stildir. Freeride, serbest stile göre biraz daha dikkatli olunması gereken bir teknik olarak kabul edilir. Hızlı kayış ve esnek hareketlere olanak sağlayan bu teknik ağırlıklı olarak profesyonel kayakçılar tarafından tercih edilir. All Mountain ise genel hatlarıyla en hızlı şekilde kaymak isteyenlerin ve kondisyonuna güvenenlerin stili olabilir. Snowboard esnasında yavaşlamak veya durmak için ise vücudu arkaya doğru yaslamak ve karı tahtanın altına doldurmak yeterli olacaktır.

Snowboard için gerekli malzemeler nelerdir?

Bu ekstrem dolu kış sporunu yapmak için konforlu ve güvenli ekipmanlara sahip olmak son derece önemlidir. Öte yandan ilk kez snowboard deneyimleyecekseniz ekipmanları satın almak yerine kiralamanızı öneriyoruz. Aşağıda bahsedeceğimiz ekipmanları snowboard malzemeleri kiralama hizmeti sunan mağazalardan temin edebilirsiniz.

Kış aylarında yapılan snowboard esnasında sıcak tutan ve su geçirmeyen kıyafetler tercih etmek önemlidir. Bunun yanında seçilen kıyafetlerin konforlu bir kayak deneyimi sunması için rahat hareket edilebilir özellikte olması gerekir. Bu spor için gerekli temel ekipmanlar ise; bot, bağlama, mont, kask, bel koruma, gözlük, pantolon, çanta, tahta, eldiven, bileklik ve bu deneyim için uygun kıyafetler olarak listelenebilir.

Snowboard ile kayak arasındaki fark nedir?

Ekstrem sporlara dair en merak edilen sorulardan biri de şüphesiz snowboard ile kayak arasındaki farkların neler olduğu olabilir! Öncelikle iki sporun da öğrenme süreci ve zorluk derecesi farklıdır. Kayakta yön vermek ve dengede durmak snowboard deneyimine göre çok daha kolay olacaktır. Kayak yaparken kar üzerinde hızlanmak daha kolaydır ve bu ivme sayesinde uzun atlayışlar yapabilirsiniz. Fakat snowboard ile ilerlerken iki ayak tek bir board üzerinde olduğu için hızlanma daha yavaş olacaktır. Snowboard ile kısa atlayışlar yapmak daha pratik olacaktır.

Öte yandan her iki sporun da ekipmanları birbirinden farklıdır. Kayak yaparken Snowboard’a nazaran daha fazla ekipman kullanılır. Her iki ayakta ve ellerde ekipman görmek mümkündür. Ancak snowboard esnasında sadece üzerinde durulan board vardır. Ekipmanlar arasında farklı olan bir diğer unsur ise botlardır. Kayak botları ağır ve konforsuz olabilirken snowboard için tercih edilen botlar günlük kullanıma uygun ve rahattır.

İşte ülkemizde snowboard yapılacak en iyi yerler

Bu ekstrem spora ilgi duyanların ve öğrenmek isteyenlerin en merak ettiği detaylardan biri “Snowboard Türkiye’de nerede yapılır?” sorusu olabilir! Türkiye’nin birçok noktasında snowboard yapmak için profesyonel pistler bulunuyor. Söz konusu ekstrem kış sporları olunca akla ilk gelen yer şüphesiz Türkiye’nin en ünlü kayak merkezlerinden biri olan Uludağ olabilir! Kayak merkezleri arasında en fazla piste sahip olan Uludağ, snowboard meraklıları için adeta biçilmiş kaftan… Snowboard deneyimlemek için ülkemizde aslında birçok rota bulunuyor.  Tünyanın en uzun pistine sahip Erzincan Ergan Kayak Merkezi, Şehir merkezine yakınlığı ile Kartepe, standartların en yükseği ile hizmet veren Erciyes, Türkiye’nin en yüksek rakımlı pistine sahip Palandöken, snowboard yapmaya uygun kristal kar özelliği ile dikkat çeken Sarıkamış ve Ekvator’a en yakın kayak tesislerinden biri olan Saklıkent bu listede yerini alıyor.