ERZINCAN

Sırf Damat kaçmasın diye

Düğün ve kına gecelerinde damadı kaçırmak isteyenlere kötü haber. Damadı kaçırmak isteyene kelepçe ile bağlı olduğu için sağdıcı da kaçırmalı! !

Abone Ol

Çiftlerin evlilik öncesinde atacağı son adımlardan birisi de kına gecesi. Kına geceleri Erzincan'da gelin ve damadın yöresine göre farklı şekillerde icra edilebiliyor. Ancak genel olarak kız tarafı da erkek tarafı da farklı şekillerde eğlence organize edebiliyor.

Bu gün Muhammet Şahin'in Damat, İsmail Demir'in de sağdıç olduğu kına gecesine konuk olduk.

ERZİNCAN'DA KINA GECESİ

Damat tarafının da kendi kendine organize ettiği kına gecesinin bazı oyunları halen Erzincan'da yürütülüyor. İnönü Mahallesi'nde dün yapılan kına gecesini sizlere anlatalım. 

Refik Aras sokak üzerinde yapılan kına gecesinde öncelikle insanların oturabilmesi için masa ve sandalyeler taşınır. Akşam hava karardıktan sonra da asıl kurulan müzik sistemi ile müzik yayını başlar. Kız tarafı, bayrakla süslenen evin içerisinde eylenirken erkek tarafı ise sokakta kurtlarını döker. 

Masalar, kuru pasta, çay, ve leblebi gibi yiyeceklerle donatılır. Araçların geçişini engellemeyecek şekilde eğlencenin ritmine kendilerini bırakan gençler halaylar çeker, çiftetelli oynar. 

DAMAT KAÇIRMA ADETİ

Kına gecelerinin oyunları arasında damat kaçırma adeti de bulunuyor. Damadı kaçırıp sağdıcı zarara uğratmak isteyenler için kötü haber. Bu gün Sağdıç ve damat birbirine güvenlik güçlerinin de kullandığı standart kelepçe ile bağlı.  Sağdıç, ile damadımız kaçırma eylemine karşı kelepçe ile önlem aldı. Ancak durum halay çekmeye gelince biraz zorlaşıyor.