Öfkelendiğimizde gerçekten kan, beynimize sıçrayabilir mi? Bu tabiri çok sık kullanıyoruz. Ancak gerçeklik payı nedir bilmiyoruz. Bakalım araştırmalara göre sinirlendiğimizde kanımızın beynimize sıçraması gibi bir şey olabilir mi?

KAN BEYNİMİZE SIÇRAR MI?

Uzmanların yaptığı araştırmalarda, beyin fonksiyonları bozulan insanlardaki kan akışı incelendi. Beyin fonksiyonları düşük olan insanların beyin kan akışının, diğer insanlara göre epey düşük olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, beyne giden kan miktarına bağlı olarak duygu değişimlerinin yönü de görüldü. Evet sinirle kanın beyindeki yerinin bir bağlantısı var.

Başka açıklamalarda bunu destekliyor. Pensilvanya Üniversitesi Tıp Fakültesinde bir araştırma yapıldı. Araştırma sonucunda, beyinde duyguları kontrol eden limbik sisteme giden kan akışı arttıkça kadınlarda, kaygı ve ani duygu değişimleri olduğu ortaya çıktı. Ayrıca ergenlik dönemi sonrası erkeklerde, beyinlerinin duygu bölgelerinde yüksek kan akışı olduğu ve bunun da öfke krizlerinden birinin sebebi olduğu ortaya çıktı.

Yani beyne giden kan akışının; yalnızca öfke değil, birçok duygumuz üzerinde etkisi var.

Aşırı tuz tüketenlere kötü haber! Bu hastalıkların ana sebebi Aşırı tuz tüketenlere kötü haber! Bu hastalıkların ana sebebi

Yapılan başka bir çalışmada ise beyin fonksiyonları ciddi şekilde bozulmuş insanların beyin kan akışını araştırıldı. Araştırma sonucunda duygusuz veya beyin fonksiyonları çalışmayan insanlarda beyin kan akışının normal insanlara nazaran çok daha düşük olduğu gözlemlendi.

Sonuca bakacak olursak kanın beyne akışı hızlandığı zaman insan öfkelenebiliyor. Yani bu durumda kan beynimize gerçekten sıçrıyor. Ancak bu kan akışı hızı yalnızca öfkeyi ya da üzüntüyü kontrol etmiyor. Kan akış hızının azalması durumunda veya normal şekilde seyretmesi durumunda farklı duygular da yaşanıyor.  Bu durumda beynimize giden kan akışı duygularımız üzerinde oldukça güçlü bir etkiye sahip.

Editör: Yasemin Dülgeroglu