SAĞLIK

Sindirimden, karaciğere, cilt sağlığından, bağışıklığa faydası saymakla bitmeyen mucize baharat

Sağlığa faydaları herkes tarafından bilinen zerdeçal içeriğinde kurkumin bileşiğini barındıran ve zencefil familyasına ait bir bitki.

Abone Ol

Zerdeçal, özellikle Hindistan yarımadası ve Güneydoğu Asya’dan tanıtılan alan sarıçiçekleri ve iri yaprakları olan çok yıllık bir otsu bitki türü. Zerdeçal, antiinflamatuar özellikleri sayesinde sindirim ve karaciğer problemleri, cilt hastalıkları, yaralar ve enfeksiyonları tedavi etmede önemli bir role sahip.

Son yıllarda popülerliği artan zerdeçalın sağlığa olan faydaları bilim dünyası tarafından da açıklanınca oldukça kullanılır oldu. Zerdeçalın yemeklere katılması, çaylarının hazırlanması ve yoğurtla karıştırılarak tüketilmesi gibi birçok tüketim yöntemi var.

Zerdeçalın faydaları neler?

Günlük olarak 1-2 kaşık zerdeçal tüketmek bağışıklık sistemlerini güçlendirir.

Enfeksiyon hastalıklarının daha kolay atlatılmasını sağlar.

Sivilce, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarından kurtulmayı sağlar.

Yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.

Ciltte renk tonunun eşitlenmesine ve nem dengesinin sağlanmasına yardımcı olur.

Hassas cilde sahip olanlarda veya alerjik reaksiyonlara yatkın bireyler dikkat etmeli.

Zerdeçal nasıl tüketilir?

Sağlığa olan faydaları bilinen zerdeçal, baharat, çay ve toz şeklinde kullanılabiliyor. Bir baharat olarak zerdeçal, yemeklerin içerisine eklenebileceği gibi yoğurtla karıştırılarak da kolaylıkla tüketilebilir. Özellikle soslarda ve tavuk yemeklerinde kullanılıyor.

Zerdeçal hangi besin ögelerini içerir?

Zerdeçal, hem sağlıklıdır hem de çok düşük kalori içeriğine sahiptir. Bu nedenle kilo vermeyi hedefleyen bireylerin kullanımına da oldukça uygundur. Bir çorba kaşığı zerdeçal tozu, vücuda yaklaşık olarak 29 kilokalorilik enerji sağlar. Bunun yanı sıra 0.91 gram protein, 0,31 gram yağ, 6.31 gram karbonhidrat, 2.1 gram lif içerir. Mikro besin ögelerinin karşılanmasına da yardımcı olan zerdeçalın bir yemek kaşığı kadarlık miktarı tüketildiğinde günlük demir ihtiyacının %16'sı, potasyum ihtiyacının %5'i, manganez ihtiyacının %26'sı ve C vitamini gereksiniminin %3'ü karşılanır.