Kolay yaz yemekleri ya da hafif yaz yemekleri zeytinyağlı ve yoğurtlu olarak ön plana çıkıyor. İşte hafif yaz yemeği önerileri ve tarifleri…

Taze Barbunya Pilaki Tarifi

Malzemeler:

1 yemek tabağı dolusu ayıklanmış taze barbunya

2 adet patates

2 adet havuç

1 adet kuru soğan

3 adet domates

3 diş sarımsak

Yarım yemek kaşığı domates salçası

4-5 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz

Elazığ'da otomobilin çarptığı yaya öldü Elazığ'da otomobilin çarptığı yaya öldü

Şeker

Yapılışı:

Barbunyayı öncelikle kaynatıp suda 10 dakika kadar haşlayın ve suyunu süzün.Tencereye kuru soğanı ince ince kıyın. Zeytin yağında soteleyin. İçerisine kabukları soyup küçük küçük doğradığınız havuçları ilave edin. 5 dakika kadar tekrar soteleyin. Domatesler ve sarımsaklar da kabuklarından soyularak küçük küçük doğrayıp havuca ilave edin. Domatesler suyunu çekene kadar pişirin. Bu aşamada salça da ilave edin. Patatesi ve barbunyayı da tencereye ekleyip üzerini geçinceye kadar soğuk su katıp tuz ve şekeri damakj tadına göre ayarlayın. Barbunyalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan indirildikten sonra üzerine zeytinyağı gezdirin.

Fasulye Kızartması Tarifi

Malzemeler:

500 gram çalı fasulyesi

2-3 yemek kaşığı un

1 tatlı kaşığı tuz

3/4 su bardağı sıvı yağ

Yapılışı:

Öncelikle fasulyeleri yıkayın ve sap kısımlarını ayıklayın, ardından fasulyeleri kırmadan bütün bir şekilde derince bir tencereye alın ve tuzlu suda yaklaşık 10 dakika, fasulyeler yumuşayana dek haşlayın. Haşlanan fasulyeleri süzün ve soğuk sudan geçirin. Yağı bir kızartma tenceresine alın ve kızdırın. Bir tepsiye unu serpiştirin ve ılıklaşmış olan fasulyeleri teker teker bu una bulayıp kızgın yağa atın, altlı üstlü çevirerek kızarttıktan sonra, havlu kağıt serdiğiniz bir tabağa alın ve fazla yağının süzülmesini sağlayın. Tüm fasulyeleri bu şekilde kızarttıktan sonra bir servis tabağına alın, üstüne sarımsaklı yoğurt gezdirin. Dereotuyla servis edebilirsiniz.

Yoğurtlu Köfte Tarifi

Malzemeler:

500 gram dana kıyma

1 adet kuru soğan

2 yemek kaşığı süzme yoğurt

2 yemek kaşığı galeta unu

1 adet yumurta

1-2 çay kaşığı tuz

2 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kimyon

Servis için:

1 kase yoğurt

2 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber

Yapılışı:

Öncelikle köfte için tüm malzemeleri derin bir kaba alıp güzelce yoğurun. Köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve elinizle yuvarlayın. Hazırladığınız köfteleri yarım saat dinlendirin. Dinlenen köfteleri kızgın yağda kızartın. Tereyağını eritin toz biber ekleyerek karıştırın. Köfteleri servis tabağına alıp üzerine çırpılmış yoğurt dökün. Kızgın yağı da üzerine ekleyerek servis edin.

Editör: Yasemin Dülgeroglu