GENEL

Sıcak havalarda yapabileceğiniz yaz yemeği önerileri:Zeytinyağlı barbunya, Ayran aşı çorbası,Yeşil elmalı tavuk salatası

Yaz aylarında pek çok kişi hafif yemekler yemek istiyor. Hem yaza uygun hem pratik lezzetleri sizler için derledik.

Abone Ol

Yaz sıcakları yüksek oranda devam ederken “ne pişirsem” sorusu herkesin kafasını kurcalıyor. Bu dönemlerde insanlar hem pratik hem de yaz sıcaklarında iştahla yiyebilecekleri yemek arayışında oluyor. Yazın genellikle yoğurtlu zeytinyağlı yemekler tercih ediliyor. Yaz aylarında yapabileceğiniz pratik hafif yaz yemeklerini sizler için derledik.

1.ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA

Malzemeler:

500 gram barbunya (yaklaşık 2, 5 su bardağı kadar)

1 çay kaşığı tuz

2 adet küçük havuç

1 adet patates

1 tane soğan

1 diş sarımsak

1 çay bardağı zeytinyağı

1 küp şeker

1 tahta kaşığı domates salçası

Tuz (ben 1-2 tatlı kaşığı kullandım)

1,5 litre sıcak su

Yapılışı:

Öncelikle barbunyaları bir gün önceden ıslağa koyun. Islakta olan barbunyaların suyunu süzüp yıkayın ve tencereye alıp, üzerini geçecek kadar su koyup kaynamaya bırakın. Yaklaşık 20-25 dakika sonra barbunyalar hafif yumuşamış olacak. Suyunu süzüp bir kenara alın

Ayrı bir tencereye zeytinyağı koyun, yemeklik doğranmış soğanı ve yarım ay şeklinde doğranmış havuçları alıp orta ateşte kavurun. Sırasıyla ezilmiş veya rendelenmiş sarımsak, küp küp doğranmış patates, salçayı da alıp kavurmaya devam edin. Sonra süzmüş olduğunuz barbunyaları ilave edip, şekeri atın. En son 1,5 litre kadar sıcak su ve damak tadınıza göre tuzunu ilave edip, yemek iyice suyunu çekip, barbunyalar yumuşayıncaya kadar yemeğimizi pişirin. Pişen yemeği tencerenin içinde, kapağını açmadan, oda ısısına gelene kadar bekletin ardından buzdolabına kaldırın. Soğuyunca servis edin.

2.AYRAN AŞI ÇORBASI

Malzemeler:

1 su bardağı buğday

1 su bardağı nohut

250 gram süzme yoğurt

250 gram yoğurt

1 su bardağı su

1 çay kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı dereotu

Yapılışı:

1 su bardağı buğdayı kaynayan suyun içerisine aktarın, üzerine su ilave ederek pişirmeye başlayın. Pişen buğdayları ocaktan alın ve süzün. Büyük bir karıştırma kâsesinin içine 250 gram yoğurt ve süzme yoğurdu alıp çırpın. 1 su bardağı haşlanmış nohut ve buğdayı ekleyin. 1 tatlı kaşığı tuz da ilave ederek karıştırın. Üzerine 1 su bardağı soğuk suyu azar azar ekleyerek kıvamını ayarlayın. Ardından dereotunu da ekleyerek güzelce karıştırın. Ayran aşı çorbasını 1 saat buzdolabında soğuttuktan sonra servis edin.

3.YEŞİL ELMALI TAVUK SALATASI

Malzemeler:

1/2  adet kemikli tavuk göğsü

4 su bardağı su

1 adet orta boy kereviz

1 yemek kaşığı limon suyu

2 dal kereviz sapı

1 adet orta boy yeşil elma

1/2  adet kıvırcık marul

¼ demet maydanoz

½ çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi

Sosu için:

2 yemek kaşığı mayonez

2 yemek kaşığı süzme yoğurt

1 adet limon suyu

1/2  çay kaşığı tuz

1/2  çay kaşığı toz kişniş

1/4  çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Yapılışı:

Bol suda yıkadığınız kemikli tavukgöğsünü derin bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ilave edip orta ateşte pişirin. Kabuğunu soyduğunuz kerevizi rendenin geniş tarafıyla rendeledikten sonra kararmaması için limon suyu ile ovup, bir kenarda bekletin. Kıvırcık marul yaprakları ve kereviz saplarını doğrayın. Yeşil elmayı 4’e bölün ve küp küp doğrayın. Tavukgöğüslerini didikleyin. Doğranmış salatalık malzemeleri, limon suyunda bekleyen rendelenmiş kereviz ve ditilmiş tavuk göğsünü büyük bir servis tabağına alıp, harmanlayın. Ceviz içini katıp, karıştırın. Salatanın sosu için; mayonez, süzme yoğurt, limon suyu, tuz, toz kişniş ve taze çekilmiş tane karabiberi küçük bir kapta karıştırdıktan sonra salata malzemeleri ile harmanlayın. Sosuyla buluşan salatayı sulanmaması için bekletmeden servis etmenizde fayda var.