Artritin eklem iltihabına verilen isim olduğunu söyleyen uzmanlar, eklemlerde iltihap sonucunda ağrı, şişlik, kızarıklık ve hareket kısıtlılığı geliştiğini, artritin süresinin uzaması, özellikle de 6 haftayı geçmesi, yakınmalarının istirahatle artması ya da sabahları yarım saati geçen bir tutukluk olması, beraberinde cilt bulguları, ağız kuruluğu, göz kuruluğu gibi başka organlarla ilgili bulguların da eşlik ediyor olması, kronik iltihabi romatizmal hastalıkları akla getirdiğini söylüyor. 

Uzmanlar, iltihaplı olanlar başta olmak üzere romatizmal hastalıkların önemli bir kısmı genel inanışın aksine 50 yaşın altında başladığını, vaktinde ve doğru tedavi edilmezse, eklemlerde oluşan hasar kalıcı sakatlıklara neden olabileceğini söylüyor.

Romatizmal hastalıkların gelişiminde, genetik faktörlerin yanında, çevresel faktörler ve kişisel alışkanlıkların da önemli rol oynadığını vurgulayan uzmanlar, en iyi bilinenlerin sigara, diş eti hastalıkları ve kilo fazlalığı olduğunu söylüyor.

Sonbahar geldi hastalık sezonu açıldı: Peki nasıl korunacağız Sonbahar geldi hastalık sezonu açıldı: Peki nasıl korunacağız

Özellikle sigaranın romatoid artrit hastalığı ile ilişkisi pek çok çalışmada gösterildiğini. hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırdığı gibi daha ağır seyretmesine de yol açabildiği tespit edildi. Bu nedenle ailesel yatkınlığı olduğu düşünülen bireylerin sigara içmemesi, eğer içiyorsa bırakmaları, ağız hijyenlerinin iyi olması ve diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi, aşırı kilo alımından kaçınmaları öneriliyor.

Editör: Adem Küçükkaya