SAĞLIK

Piknik yapacaklar dikkat! Kenelere karşı önlem alın...

Hafta sonunun gelmesiyle beraber pek çok kişi piknik için yeşil alanları doldurdu. Ancak yaz aylarında kene sokması vakalarının çok fazla görülmesi  sebebiyle dikkatli olmakta fayda var.

Abone Ol

Yaz mevsiminde insanların piknik için doğayla baş başa olma istedi veya tarlada çalışmanın sıklaşması kene ısırması vakalarınında fazla görülmesine sebep oluyor. Uzmanlar bu konu hakkında vatandaşları sık sık uyarıyor.

Uzmanlar, açık alanlarda çalışan, doğada gezmeye ve piknik yapmaya giden vatandaşları kıyafet konusunda uyararak, mümkünse uzun kollu kıyafetler ve uzun pantolonların tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca böyle yerlerde gezdikten sonra mutlaka vücut kontrolu yapılmalı. Çünkü keneler çok küçük olduğundan kontrol etmeden farkedilmeleri zor oluyor.

KENE ISIRMASI DURUMUNDA NE YAPILMALI?

Eğer kendinizi veya başkasını kene ısırdığını farkederseniz ilk yapmanız gereken soğuk kanlı olmak ve panik yapmamak olmalı. Aslında kene ısırmasında kişi keneyi kendisi de çıkarabilir. Ancak bunun bir takım adımları var. Kenenin vücudun deriye yakın olan kısmından cımbızla çekilmesi gerekiyor. Asla alkol veya pamukla boğma yöntemi kullanılmamalı. Ayrıca keneyi çıkardıktan sonra yine de bir doktora başvurulmalı. Ancak uzmanlar kene ısırması durumunda doktora başvurmanın daha doğru olduğu konusunda da uyarıda bulunuyor.

KENE ISIRMASI SONRASINDA RİSK TAŞIYAN BELİRTİLER

Keneyi kendi çıkaran kişiler doktora başvurmadı ve vücutta ateş, kanama gibi belirgin semptomlar yaşadıysa mutlaka vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gitmeli.