Kovancılar'da altyapı çalışması devam ediyor Kovancılar'da altyapı çalışması devam ediyor

Gayb herkes tarafından oldukça merak konusu olan bir konudur. Öldükten sonraki yaşam hakkında net bilgilere ulaşmak mümkün olmamakla beraber bazı konularda kuran ve Peygamber efendimiz aracılığıyla bilgiler edinebiliriz. Özellikle ölüler hakkında en çok merak edilen bir konu yaşayanlar hakkında her şeyi bilip bilemedikleridir. Peki ölüler yaşayanlar hakkında bilgi sahibi mi bu konuda diyanet nasıl bir açıklama yağıyor hep birlikte öğrenelim.

Ölüler fanilerin ne yaptığından haberdar mıdır?

Hz. Peygamber’in (s.a.s.), Bedir savaşında müşrik ölülerine seslendiği, onlarla konuştuğu ve onların, kendisini duyduklarını haber verdiği (Buhârî, Cenâiz, 86 [1370]; Müslim, Cenâiz, 9 [921]); yine kabir ziyaretinde bulunanların orada medfun bulunan ölülere selâm vermelerini tavsiye ettiği, ayrıca kendisinin de Baki’ kabristanına giderek orada medfun bulunanlara selâm verdiği (Müslim, Cenâiz, 102 [974]) sabittir. Yine rivâyet edildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), dünyada yaşayanların yapmış oldukları amellerin ölmüş akraba ve yakınlarına gösterileceğini ve iyi amellerine sevinip kötü amellerine de üzüleceklerini haber vermiştir (Taberânî, el-Mu‘cemü’l-kebîr, 4/129 [3887]). Bazı İslâm âlimleri, bu hadislere dayanarak, ölülerin hayatta olanların hâllerinden Allah’ın izin verdiği ölçüde haberdar olabileceklerini ifade etmişlerdir.

Ölüler ne konuştuğumuzu duyar mı?

Allah diledi mi dirilerin sesini - bu bir insan sesi, bir çığlık veya bir sur olabilir- ölülere duyurabilir. Öyleyse, dirilerin mezarın başında verdikleri telkini, Kuran kıraatini, duayı, selamı ölüler duyabilir. Buna engel ne bir Kurani nass ve ne de bir rivayet yoktur.


 

Editör: Merve Kiraz