Uzmanlar, açıklamasında, öğrencilerin yaz tatilini daha verimli kullanmaları gerektiğini belirterek; “ Öğrenciler tatili, gece geç vakitlere kadar oturulan, ertesi gün de öğleye kadar uyunan, ardından kalkıp kahvaltı yapılan ve eğer dışarı çıkmak planlanmıyorsa bilgisayarda oyun oynanarak, internette boş boş gezinerek ya da televizyonda amaçsızca kanallar arasında gezinerek vakit geçirilen bir zaman dilimi olarak algılayabiliyor. Kış aylarına denk geldiği için evde uyuyarak, bilgisayar karşısında ya da televizyona bağlı bir halde geçirilecek kadar değersiz bir zaman dilimi midir yarıyıl tatili? Aslında böyle bir düşünce ve yaşayış, öğrenciyi tatilde dinlendirmekten çok yoracaktır. Dönem başından itibaren alışılan düzenin birdenbire bu kadar keskin bir şekilde bozulması vücudun uyum sağlamasını zorlaştıracak, ardından tembellik oluşacak, ikinci dönemin başlamasıyla birlikte bu tembelliği öğrencinin üzerinden atması kolay olmayacaktır.
Düşük yoğunluklu çalışma planlayın. Tatilin kişinin kendini geliştirmesi, etkin bir şekilde dinlenebilmesi için çok basit bir planlama ile daha rahat stressiz bir öğrenme süreci olarak değerlendirilmesi öğrenci başarısı açısından daha olumlu sonuçlar doğuracaktır.
Kendinize mutlaka bir tatil planı hazırlayın. Tatil ajandanız hazır olsun. Yarıyıl tatilinde nasıl bir yol izleyeceğinizi önceden belirlemek sizi rahatlatacaktır. Birinci dönemde okulda ve dershanede gördüğünüz konulardan hangilerinden eksikleriniz olduğunu belirleyin ve daha çok o konulara yoğunlaşın. Tüm konularla boğuşmak yerine kendinize daha özel hedefler, spesifik konular belirleyip zamanınızı onlara ayırın. Yapacağınız sosyal faaliyetlerin, gezilerin zamanını da önceden tasarlayın.
Kitap okudukça anlama kabiliyetiniz gelişir. Ders çalışmayla birlikte kitap okumayı tatilde sakın ihmal etmeyin. Çünkü hangi yaşta olursa olsun toplumdaki her bireye kazandırılması gereken özelliklerden biri etkili okuma alışkanlığıdır. Kişinin kendisini, çevresini ve dünyayı doğru biçimde algılayıp yorumlaması, yaşadığı sosyal çevreye uyum sağlaması, akademik başarısının artması kitap okumayla doğrudan ilişkilidir. Kitap okumak hem sınav başarınızı olumlu etkileyecek, hem kendinizi geliştirmenizi sağlayacak hem de sizi dinlendirecektir. Kitap okudukça anlama, yorumlama, fikir yürütme gibi özellikleriniz gelişecek, yepyeni dünyalarla tanışacaksınız.
Aileler, çocuklarıyla nitelikli vakit geçirmeli. Bu süreçte aileler de çok dikkatli olmalı, öğrencinin tatil sürecini çok iyi planlamasına ve değerlendirmesine yardımcı olmalıdır. Bu konuda yapılabilecek en güzel şeylerden biri, öğrencinin özellikle şiddet içeren oyunlar oynamasına izin vermemektir. Yapılabilecek en güzel şey, öğrenciye alternatifler sunabilmektir. Tatilde evde geçirdiği vakitte kendisine bilgisayar oynamaktan başka yapacak bir şey bulamayan bir öğrenci bilgisayarda çok daha fazla oyun oynama eğiliminde olacaktır. Tatilde çocukla birlikte nitelikli vakit geçirilebilecek programlar organize edin. Tatiller aile içi ilişkileri geliştirme ve birlikte geçirilen zamanı artırma yönünden de önemli bir fırsat olarak görülebilir” dedi.
Öğrencilere tatil önerileri
Uzmanlar, yaz tatili ile ilgili bazı açıklamalarda bulunarak öğrencilerin tatili daha verimli kullanmaları konularında tavsiyelerde bulundu.
Bunlar da ilginizi çekebilir