Ünlü ekonomist Mert Başarandan yeni duyuru var! Altın, gümüş ve dolar konusunda önemli tahminlerde bulunan ekonomist ufak ufak toplayın açıklamasında bulundu.

Gümüş yatırımı mantıklı mı?

Özellikle fakir halkın yatırım çeşidi olduğunu söyleyen Başaran gümüş için de açıklamalarda bulundu. Gümüş konuşunda daha önce yapılan açıklamalarda altından daha fazla yükseleceği belirtmişti. Bu alanda uzmanların ifadelerinden yola çıkılarak gümüş konusunda yatırım hedefleri koyanlar bulunuyor.

(Tarım-GFE) yıllık %33,25 arttı, aylık %1,39 arttı (Tarım-GFE) yıllık %33,25 arttı, aylık %1,39 arttı

Seçim sonrasında altın, dolar ve gümüşün yükseleceğini belirtmişti. Şimdi ise Gümüş fiyatının 14 Türk Lirasından 28 liraya kadar yükseleceğini belirtti. İşte bu tahmin gerçekleşirse gümüş kendisine yatırım yapanlara çok kazandıracak bir yatırım aracına dönüşeceğe benziyor. Gümüşün bu artışının dünya çapında yapılan bir artış olduğu da ifade edilmektedir.

Gümüş yatırımlarını ve fiyatlarını etkileyen faktörler

Emtia grubunun tipik özelliği olarak piyasalarda yaşanan öngörülemeyen hareketlerde güvenli liman olarak değerlendirilmesini ve genellikle likidite bolluğunda hızla değerlenebilen yatırım araçları olmasını sayabiliriz. Gümüş başta olmak üzere, bakır, platin, çelik gibi altın dışındaki metaller, birçok kritik malın üretiminde endüstriyel girdi olarak kullanılması bakımından da önem taşıyor. Örneğin yarı iletkenler, elektronik ve güneş enerjisi gibi sektörlerde temel girdiler arasında sayılabilen gümüşte fiyatların, artan talep kaynaklı yukarı yönlü seyretmesi olasılıklar arasında yer alıyor. Gümüş fiyatlarını etkileyen diğer önemli faktörleri, spekülasyonlar ve arz-talep dengesi olarak ifade edebiliriz. Ayrıca genellikle altın fiyatlarındaki hareketlerin, altından sonra en değerli metal olarak nitelendirilen gümüş fiyatlarının yönünde de etkili olduğu söylenebilir.

Editörün notu: Haberimizde verilen bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Editör: Saliha Kara