Muş'ta, İl Sağlık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında, öğrencilere yönelik skolyoz taramaları gerçekleştirildi. İlk olarak Fatma Aliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde yapılan taramalarda, doktorlardan oluşan sağlık ekipleri, velilerinden izin alınan 50 öğrenciye muayene yaptı.
İl Sağlık Müdürü Uzman Cesim Hacıoğlu, okulda yaptığı açıklamada, skolyozun halk arasında "omurga eğriliği" olarak bilindiğini belirterek, bu taramanın kentte ilk kez yapıldığını ifade etti. Hacıoğlu, "Sene sonuna kadar 8, 9, 10 ve 11. sınıflarda tarama yapmayı planlıyoruz. Erken teşhis ile bu hastalık, fizik tedavi ve korseyle düzeltilebiliyor. Ancak tanı geç konulursa, ağır bir ameliyat gerektirebiliyor. Bu nedenle tarama programını başlatarak çocuklarımızı korumayı hedefliyoruz." dedi.
Tarama programına eşlik eden Merkez Toplum Sağlığı Merkezi'nden Dr. Aslıhan Güler de skolyozun özellikle kız çocuklarında daha sık görüldüğüne dikkat çekti. 10-15 yaş aralığındaki öğrencilerde daha yaygın olarak görülen skolyozun, omurgada şekil bozukluğu, ağrı ve solunum zorluğu gibi semptomlara yol açabileceğini belirten Güler, erken tanının önemini vurguladı. Erken teşhisle tedavi oranlarının arttığını belirten Güler, ailelere bu taramalara onay verme çağrısında bulundu.
Muş il sınırlarında, hem merkezde hem de köylerde bu tarama programının ilk defa başlatıldığını belirten yetkililer, fizyoterapistler ve hekimlerin katılımıyla bu sürecin daha geniş bir kitleye yayılmasının hedeflendiğini açıkladı. Taramaların sonbahar ve kış aylarında devam etmesi planlanıyor.