EĞİTİM

Montessori Eğitimi nedir? Nasıl uygulanır? Faydaları neler

Montessori eğitim modeli, dünyaca ünlü olan ve bireyselleştirme odaklı olan bir eğitim modeli.

Abone Ol

Montessori eğitim modeli nedir, nasıl uygulanır ve faydaları neler? Haberimizde detaylarını derledik. İşte yanıtlar…

Montessori eğitim modeli nedir?

Montessori  sistemi; çocukların ihtiyaçlarını anlayarak bu ihtiyaçlara uygun alanlar oluşturmaya dayanıyor. Bu sistem her çocuğun yeteneklerinin, ilgi alanlarının ve öğrenme hızının farklı olduğunu kabul ederek esnek bir eğitim sunar. Sonucunda ise çocukların kendi kendilerine yetebilmelerini ve içlerinde var olan potansiyel karakterlerinin oluşmasını amaçlar.

Yapılan bazı araştırmalara göre, Montessori yöntemiyle eğitim alan anaokulu öğrencileri normal müfredata göre eğitim alan anasınıfı öğrencilerinden daha sosyal ve iş birliği içinde olabilirken, sosyal bağımsızlık alanlarını da oluşturmuş oluyorlar.

Ayrıca Montessori Yöntemi; çocuklara araştırma, deneme, hata yapma ve hatalarını kendi kendilerine düzeltmeleri için fırsatlar tanıyor.

Bu sistemde çocukların yanında herhangi bir öğretmen olma zorunluluğu yok sadece onları yönlendirecek birinin olması yeterli oluyor. Bu şekilde çocuklar tamamen bağımsız olarak kendi doğrusunda ilerliyor.

Montessori Eğitiminin faydaları neler?

Montessori, çocuk merkezli bir eğitim sistemi. Çocuğun kendi ihtiyaç ve ilgi alanlarına göre öğrenmeye dayanır. Bu felsefeyle her çocuğa aynı eğitimi uygulamak yerine ihtiyaçları dikkate alınır. Öte yandan bu sistem, çocukların kendilerini motive etmelerine, disiplinli olmalarına yardımcı olur. Yenilikçi, yaratıcı, hataları düzeltme konusunda çözüm odaklı olmalarını sağlamak amaçlanır. Bu yaklaşımla yalnızca akademik başarı üzerine çalışılmaz. Aynı zamanda kişisel ve sosyal gelişime odaklanılır. Öz motivasyon ve bağımsızlık olguları desteklenir.