Metabolizma hızı, vücudumuzun hayati fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli enerji miktarıdır. Metabolizma; anabolizma (yapım) ve katabolizma (yıkım) olmak üzere iki şekildedir. Bu işlemler esnasında mineral, vitamin vb. ihtiyaç duyulur. Kas sisteminin, endokrin bezlerinin, sindirim sisteminin vb. istem dışı çalışması da bazal metabolizma hızını gösterir. Günlük aktivitelerimizde uyumak da dâhil olmak üzere kalori yakımımız her daim devam etmektedir. Kalori yakım hızımız, yaşam tarzımıza ve gün içinde yaptığımız aktivitelere göre değişebilir. Verilen diyet programları bazal metabolizma hızımıza göre belirlenir. Bazal metabolizma hızımızı çok kolay belirleyebiliriz. Bayanlarda (kilo x 0.9 x 24) ve erkeklerde (kilo x 1 x 24) olup çıkan sonuçlarla ortalama değerler bulunabilir.
Günlük ya da haftada 3 veya 4 kez yapacağınız egzersizler, metabolizma hızımızı yükseltme ve dengede tutmada çok faydalı olacaktır. Yapacağımız egzersizlerle kolesterol, kan şekeri, bağışıklık sistemi ile ilgili problemlerimizi en aza indirebilir ya da son buldurabiliriz. Metabolizmamızın hızlanması ile yağ yakımı da hızlanır. Unutmamamız gereken önemli noktalardan biri, egzersizi doğru ve kararınca yapmaktır. Metabolizmamızı hızlandırma adına yapılan fazla ve yanlış egzersiz, eklem sakatlığı, fıtık vb. ciddi problemlere yol açabilir. Bu yüzden bir uzmanla yapılan çalışma size hem kısa zamanda fayda, hem de sağlıklı kilo verme sağlayacaktır. Kilo vermede önemli hususlardan biri de, gün içinde harcanan kalori miktarının alınan kalori miktarından çok olması gerekliliğidir. Bir diğer önemli husus da, vücudumuzdaki kas oranımızı artırmak olacaktır. Örneğin kas dokumuzdaki yaklaşık bir kiloluk artış, istirahat halinde bile yaklaşık aylık 350- 400 gr yağ yakmamıza yardımcı olacaktır.
Metabolizma hızımızı arttırmamızda gün içerisinde tükettiğimiz gıdaların veya içeceğimiz suyun da büyük önemi vardır. Gün içerisine yayarak içeceğimiz su, hızlı bir metabolizma demektir. Yağ yakımı açısından oda sıcaklığında ki su, hazmı kolaylaştırması bakımından faydalı olabilir. Birçoğumuzun vazgeçilmezi olan çay ve kahve de kafein, sindirim sistemi üzerinde uyarıcı etkiye sahiptir. Ancak miktar arttıkça uyarıcı etki de artar ve bu da midede ki asit salgısının artmasına neden olur. Fazla kullanıldığı zaman kalp üzerinde uyarıcı etki yapmasının yanı sıra, uykusuzluk ve baş ağrısı gibi sonuçlarda doğurabilir. Meyve suları ve gazlı içecekler de şeker oranı yüksek olduğundan tüketimine dikkat edilmelidir. Meyve suları yerine posaca zengin meyvelerin direkt tüketimi metabolizmamızı daha çok hızlandıracaktır.
Beslenme alışkanlığımızı gün içerisine yaymakta metabolizmamızı hızlandırmak için önemlidir. Gün içerisinde 3 ana öğünle değil de, 3 ara öğünü de dahil ettiğimizde, vücudumuz kıtlık hissini algılamayacak ve yağ depolamayacaktır. Sık sık, azar azar açlık hissine kapılmadan öğünler tüketilmelidir. Protein açısından zengin gıdalar tüketmek, yağ yakımın da etkili olacağından metabolizmanızı da hızlandıracaktır. Bu nedenle de proteince zengin kırmızı et, balık, yumurta, kuru baklagiller vb. tüketmeliyiz. Süt ve süt ürünlerinin tüketimi de sağlıklı yaşam adına çok önemlidir. Diyet (light) ürünler özellikle yoğurt diyet listelerinin vazgeçilmezidir. Ancak tek tip beslenmenin, yani sadece karbonhidrat ya da proteince zengin gıdalar tüketmenin, faydadan çok zarar getireceği birçok bilim adamının yaptığı çalışmalarca ortaya konmuştur.
Metabolizmamız her 5 yılda bir % 3 zayıflayacağını düşündüğümüzde, onu hızlandırma yollarını öğrenmek ve bunu günlük yaşantımızda uygulamanın ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. Hızlandırılmış bir metabolizma beraberinde sağlıklı bir hayat demek olup ,onu korumakta bizim elimizdedir. Yapacağımız küçük çaplı değişikliklerle, belki bu yemek yeme alışkanlığınızı değiştirmek olabilir ya da spor veya egzersizler yaparak, hepimiz hem formda hem de sağlıklı bir hayat sürdürebiliriz. Güzel, uzun ve sağlıklı bir hayat geçirmemiz dileklerimle….