Malatya

Malatya’da el sanatlarında öne çıkan “Azet Bacı’ yöredeki geleneksel yaşantıyı yansıtıyor

Malatya'da şirin bir el sanatı örneği

Abone Ol

El sanatları konusunda oldukça ünlü olan Malatya’nın özellikle Yeşilyurt İlçesi'ndeki el yapımı bez bebekler oldukça ilgi görüyor. Bebekler genellikle, Malatya’nın yöresel kıyafetleri giydirilmiş kadın ve erkek modellerinden oluşmakta. Bu sayede bebekler yöredeki geleneksel yaşantıyı yansıtmakta ve kültürel yaşam hakkında da bilgi vermekte.

Bez bebekleri el emeği göz nuru ile üretenler ise Malatya kadınları. Bu kadınlar bez bebeklerin yüzüne kendi duygularını yansıtırak kendi ekonomilerine de katkı sağlamakta.

Yeşilyurt ilçesindeki el yapımı bez bebekler çocuklar için de bulunmaz bir niğmet. Modeller, yöresel isimlere atfen “Azet Bacı ve Hamdi Dayı” adıyla anılıyor. Malatya kadınlarını ve erkeklerini yansıtan bez bebekler Malatya Valiliğinin kültürel değerleri yayınladığı sayfasında da el sanatları kısmında ilk sıralarda yer alıyor.

Aslında bez bebek yapmak sandığınız kadar zor değil sizde evde çocuğunuza sevimli bir hediye yapabilirsiniz. İğne, iplik, kalem, elyaf, kumaş parçaları, yapışkan göz gibi malzemelerle de yapılmakta olan bez bebek için öncelikle yapmak istediğiniz bebeğin şeklini kumaşa çizerek ve keserek başlayabilirsiniz. Tüm parçaları kestikten sonra birbirine dikmeniz gerekmekte. İçini de elyaf doldurduktan sonra geriye yapılacak olan dikişler ile son dokunuşları verdiğiniz zaman işlem tamam.

Kaynak: http://www.malatya.gov.tr/