Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesindeki haftalık kültürel programlar devam ediyor. Haftanın Konuğu Prof. Dr. Ali Kandemir “Ülkemizdeki İklim Değişikliğinin Doğal Bitki Yaşamına Olası Etkileri” konulu konuşmasında iklim değişikliklerinin bitkiler üzerindeki etkilerini anlattı.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Prof. Ali Kandemir Programını slâytlar eşliğinde gerçekleştirdi. Ali Kandemir: “Canlı hücrelerinin içerisinde DNA denen bir yazılım var. Bu yazılım hücrelerde veya hücrelerin dışındaki değişimi algılıyor hücreyi veya organizmayı koruyacak bir güncelleme yapıyor. Covitte bunu gördük. Önce ölümcül olan virüs kendisini güncelleyerek insan vücuduna uyumlu hale geldi. Bir bir kaide var. Sessiz olanın gürültüsü büyük olur. Büyük bir felaketle karşı karşıyayız. AFAD ya da Kandilli’nin sayfasına bakalım. Yüzlerce binlerce küçük deprem meydana geliyor. Belli bir değere ulaştıktan sonra biriktirdiği gücü ortaya çıkıyor. Dünyanın sıcaklığının artması ile ilgili durum da böyle. Yavaş yavaş ortaya çıkıyor. İnsan her şeyi kendi ömründe göremeyince inanmak istemiyor. Geçmişten günümüze olayın seyrine bakmak lazım.” Dedi.
Küresel iklim değişikliği ile ilgili örnekler veren Ali Kandemir “ Güneşle dünyaya gelen ışığın bir kısmı havadaki gazlarla geriye yansıyor. Bu gazların bir kısmı çok tanıdık değil. Metan, Karbondioksit, ve su buharı tanıdığımız gazlar. Yoğunluk arttıkça gelen ışık dışarıya yansımıyor. Isı ve ışık Dünya’da kalıyor. Ortalama sıcaklıklar da bunların artmasına va azalmasına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Düşüyorsa küresel bir soğuma oldu diyoruz. Artarsa da ısınma oldu diyoruz. Şu an sözünü ettiğimiz küresel ısınmadır. Dünya’nın ortalama sıcaklığı su ve karalarla birlikte 17,8 santigrat derecedir. Birkaç derecelik sapma büyük olaylara sebep oluyor. Bunun değişik nedenleri var. Dünya’nın yörüngesindeki bir değişim, Ekvator veya Gronland’ın yeri bu nedenle değişmiş olabiliyor. Veya havanın ısınması ile sıcak hava kutuplara doğru yaklaşıyor buzullar erimeye başlıyor. 60 Milyon yıldan beri Dünya’nın sıcaklığı sürekli düşmüş. Endüstri devriminden sonra da hava sıcaklıkları yükselmeye başlamıştır. Günümüzde daha da hızlanmış. Fosil yakıtların kullanımı çok arttı. Havadaki karbondioksit düştü. Böylece atmosfer etkilendi. Böylece organizmalar yok olmaya başladı. Bu ise Dünyadaki canlıların yok olmasına sebep oldu.”
Jeolojik dönemlerde bu şekilde bir kirliliğin olmadığını belirten Prof. Dr. Ali Kandemir: “Kirliliğin bir kısmını arıtabiliyor, arıtamadığımızı da doğaya terk ediyoruz. Buzul devri 18-20 bin yıl önce maksimum seviyelerdeydi. Günümüzdeki bitki örtüsü buzullar sebebiyle yer değiştirdi. Anadolu’daki kar çizgisi 600 metrelere inmişti. Bu kuzeydeki bitkilerin daha güneye sıcak bölgelere doğru inmeya başladığı anlamına gelmektedir. Havaların ısınması ile bitkilerin geri göçü başladı. Yani bitkisel ve doğal hayatın dengesi bozuldu.” Şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ali Kandemir’in konuşması ilgiyle izlendi. Konuşma sonrasında kendisine Türkiye Yazarlar bilgisinin teşekkür belgesini Aydınlıkevler Camii Derneği başkanı Veli Delioğlu takdim etti