Antik Mısır medeniyeti  piramitler, gizemli mumyalar ve  firavunlar gibi ilginç ve gösterişli yaşamlarıyla günümüzde hala isimlerinden söz ettiriyorlar.

O ilginç isimlerden biri de Antik Mısır’ın unutulmayan hükümdarı III. Amenhotep... İşte bu unutulmaz hükümdar hakkında 10 ilginç bilgi...

1- Amenhotep, günümüze en fazla sayıda heykeli ulaşan Mısır firavunu III. Amenhotep...

2- Amenhotep Antik Mısır’ın 18. hanedanının 8. kralı IV. Thutmose’nin oğluydu. Doğum tarihi ise milattan önce 1401 yılı olarak tahmin ediliyor. III. Amenhotep ilerleyen yıllarda gerçek babasını tanrı Amon olduğunu iddia ediyor.

3- III. Amenhotep’in yaklaşık 12 yaşındayken tahta çıktığı ve bu dönemde evlendiği düşünülüyor. Mısır hanedanında hanedan mensuplarının birbirleri ile evlenmeleri oldukça yaygın. Ancak III. Amenhotep’  halktan biriyle evleniyor.

4- III. Amenhotep’in en az 6 çocuğu olduğu tahmin ediliyor.

5- III. Amenhotep, “kraliyet haber bülteni” yayınlayan ilk hükümdardı!

6- III. Amenhotep döneminde sanat hiç olmadığı kadar gelişti.

Geleneksel birçok meslek gibi "Çubukçuluk" mesleği de tükenmekle yüz yüze Geleneksel birçok meslek gibi "Çubukçuluk" mesleği de tükenmekle yüz yüze

7- Amenhotep, Antik Mısır’ı uluslararası gücü haline getirirken, neredeyse hiç savaşmamıştı! Firavun Amenhotep, büyük bir diplomasi ustası olarak kayıtlara geçiyor.

8- III. Amenhotep’in favori tanrısı güneş tanrısı Ra ile Amon’un birleşimi olan Amon-Ra idi! Oldukça dindar bir hükümdardı.

9- Firavunun obezite ve buna bağlı eklem hastalıklarına yakalandığı biliniyor. Mumya üzerindeki incelemeler, III. Amenhotep’in 40 ila 50 yaşlarında öldüğünü ortaya koyuyor.

10- III. Amenhotep Krallar Vadisi’de en gösterişli ve en büyük mezara sahip.

Editör: Sena ERDOĞAN