EKONOMİ

Klima kullanırken nasıl tasarruf yapılır?

Yaz aylarında sıcaklıkların artması ile birlikte kapalı alanların en işlevsel cihazı haline gelen klimaların kullanımında nasıl tasarruf edilir

Abone Ol

1-Yüksek enerji sınıfına ait bir klima tercih edin. Satın alacağınız klimanın enerji sınıfı ne kadar yüksekse, klimanız üzerinden yapacağınız tasarruf da bir o kadar yüklü olacaktır.
2. Klimanıza düzenli bakım yaptırın ve oluşabilecek hasarlara karşı önleminizi alın. Klimanızda herhangi bir sorun veya arıza yoksa bile 6 ayda bir olmak üzere düzenli olarak bakımdan geçmesini ve eksiklerinin giderilmesini sağlayın.
3- Diğer önemli husus da klimanın ortama uygun alınmasıdır. Gereğinden büyük ve küçük klimalar daha fazla enerji tüketebilirler.
4-Elektronik termostat ile sıcaklığı kontrol etmek, verimi %30 civarında arttırarak tasarruf sağlar.
5-Klimanın kullanıldığı ortamın izolasyonu iyi yapılmalıdır, kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır.
6-Havanın aşırı derecede sıcak olmadığı günlerde klimanızı soğutma modu yerine nem alma modunda çalıştırın.
7-Klimanızı soğutma modunda çalıştırırken güneş ışınlarının doğrudan soğutulan odaya girmesine engel olun. Stor perde ya da güneşlik kullanarak bunu gerçekleştirmeniz mümkün.
8-Klimanızı uzun süre kullanmayı düşünmüyorsanız devre kesiciyi kapatmalısınız.
9-Klima soğutma modunda iken dış ünite bir tente ile gölge yapacak şekilde ve hava akışını önlemeyecek şekilde kapatmalısınız.
10-Klimanız soğutma modundayken diğer elektrikli aletleri kullanmamaya dikkat edin. Bu aletler ortama ısı yayarak klimanın harcayacağı enerjiyi artırırlar.
11-Toz tutucu filtreleri düzenli aralıklarla temizleyip hava akışının engellenmesini önleyin.
12-On yıldan eski olan klimalarınızı yenileyin. Eski klimalar aynı soğutma performansı için yeni klimalara oranla %40 daha fazla enerji harcar.
13-Klimanın dikey ve yatay kanat yönünü ayarlayarak oda sıcaklığının ve hava akımının eşit olarak dağılmasını sağlayın.
14- Klimanızı çok düşük sıcaklıklara ayarlamadan istediğiniz serinliğin zamanla oluşmasını sağlayın. Eğer aniden sıcaklığı düşürürseniz elektrik kullanımınız artacaktır. 
15-Kışın klima tasarrufu yapmak, yazın tasarruf yapmaktan çok daha kolaydır. Birincil ısınma kaynağınız klima olmayacağı için gerek görmedikçe kış aylarında klimanızı kullanmayın ve klima kullanımını sadece sıcak aylara bırakın.