SAĞLIK

Klima çarpması özellikle mideyi vuruyor

Yaz sıcakları Ağustos sonu olmasına rağmen devam ediyor. Klimalar ise bu aylarda yüksek derecede kullanılıyor. Bu durum da en çok mideyi etkiliyor.

Abone Ol

Klima kullanımı sebebiyle vücutta ortaya çıkan ani sıcaklık değişiklikleri, sağlık problemlerine yol açabiliyor. Bunlardan biri de mide üşütmesi. Uzmanlar mide üşütmesinin bakteri, virüs veya parazitik enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkabileceğini belirtirken, klima sebebiyle de vücutta ortaya çıkan ani sıcaklık değişikliklerinin sağlık problemlerine yol açabileceğini söylüyor. Klima çarpması olarak adlandırılan bu durum, yüksek ateş, bulantı ve kusmayla baş gösterebiliyor.

KLİMA ÇARPMASI VE MİDE ÜŞÜTMESİNDEN EN ÇOK BU KİŞİLERİ ETKİLİYOR

Mide ve bağırsakların iltihaplanması sebebiyle ortaya çıkan mide üşütmesi durumundan, bebekler, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf kişiler daha fazla etkilenir.

MİDE ÜŞÜTMESİ NEDEN OLUR

Uzmanlar, mide üşütmesinin bakteri, virüs veya parazitik enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkabileceğini söylüyor. Öte yandan, Norovirüs ve rotavirüs gibi virüsler mide üşütmesinin en yaygın nedenleridir. Gıda zehirlenmesi yaşamakta mide üşütmesine sebep olabilir.  Yaz aylarında en sık rastlanılanı ise klima çarpmasına bağlı mide üşütmesidir.

MİDE ÜŞÜTMESİNİN EN YAYGIN BELİRTİLERİ

Karın ağrısı ve kramplar

Bulantı ve kusma

İshal

Ateş ve titreme

Baş ağrısı ve genel halsizlik

MİDE ÜŞÜTMESİ YAŞAYAN KİŞİ NE YAPMALI

Bol dinlenmek ve iyi bir uyku uyumak gerekiyor. Mideyi yormamak için hafif ve kolay sindirilebilir gıdalar tercih edilmelidir. Muz, pirinç, elma püresi ve tost gibi gıdalar önerilir. Süt ürünleri, kafein, alkol, yağlı veya yüksek oranda baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı.

Mide üşütmesine yakalanmamak için ise alınması gereken bazı tedbirler var:  Yemeklerden önce ve tuvaletten sonra ellerin iyice yıkanmalı. Yiyeceklerin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerekir.

Özellikle yaz aylarında seyahat ederken klima ve su tüketiminde temiz su tüketmeye dikkat edilmeli.