YAŞAM

Kıyafet üzerindeki parfüm lekeleri nasıl çıkar?

Sahte parfümlerin içerisinde kimyasal maddeler bulunduğu için kıyafetlerin üzerinde parfüm lekeleri oluşabilir. Bu lekelere geç kalınmadan müdahale önemli. İşte size birkaç taktik

Abone Ol

Açık renkte giyilen kıyafetlerin üzerine yakın mesafede sıkılan parfümler belli bir süre sonra leke yapabilir. Kıyafetin üzerine bulaşan lekenin hızlı bir şekilde çıkarılması gerekir.

Kıyafet yıkanabilir bir kıyafet ise ılık su içerisinde etkilenerek lekenin çıkarılması gerekir. Saf su yerine lekenin üzerine biraz karbonat dökerek daha hızlı bir şekilde çıkarılması için lekeyi çitilemek gerekir. Bu işlem uygulandıktan sonra kıyafetin üzerinde bulunan etikette yazılı olan yıkama talimatına göre kıyafeti çamaşır makinesinin içerisine yıkamak gerekir. 

Lekenin tamamen çıkarılması için doğru teknikler uygulanmalıdır. Kıyafetin üzerinde bulunan leke kurumadan su altında tutulması gerekir. Parfüm lekesi olan bölgenin ovulmaması gerekir ve bu durum yerine leke çıkarıcı bir deterjan yardımıyla nazik bir şekilde yıkanması gerekir. Suyun gösterdiği etki ile lekenin yumuşaması beklenir. Leke, kıyafetin üzerinde yer etmeden suyun altında yumuşadıktan sonra çamaşır makinesinin içerisine atılması gerekir.

Tercih edilecek olan yöntemlerden bir tanesi ise beyaz sirke yöntemidir. Beyaz sirke, kıyafeti kumaşına derinlemesine nüfuz eder ve parfüm lekesini etkili bir şekilde çıkarır. Genel olarak kumaşı ılık su içerisinde ön yıkamadan geçirmek her zaman leke çıkarma etkisini daha fazla artırır. Lekenin üzerine beyaz sirke damlatıldıktan sonra bir süre bekletilmesi gerekir. Parfüm lekesini çıkarma yöntemlerini kullanarak etkili bir şekilde kıyafetlerin üzerindeki lekeleri çıkarabilirsiniz.
Kıyafetler deri ya da süet bir kumaşa sahipse eğer, farklı yöntemler kullanılarak parfüm lekelerinin çıkarılması gerekir. Üzerinizde bulunan parfüm lekesini hemen fark ettiyseniz eğer, kıyafetiniz deri ya da süet bir kumaşa sahipse asla su ile çitileme yapmamak gerekir. Deri ve süet kumaşa sahip olan kıyafetlerdeki parfüm lekeleri için doğal yöntemler arasında bulunan mısır unu kullanılabilir. Mısır unu, parfüm lekesinin üzerini kapatacak şekilde lekenin üzerine uygulanması gerekir. Yarım saat boyunca lekenin üzerinde mısır unu ile bekletilmesi gerekir. Bir süre bekletildikten sonra deri ve süet kumaşa sahip olan kıyafetlerin üzerindeki unu temizlemek için bir fırça ile temizlemek gerekir. Tercih edeceğiniz fırçanın kılları sert bir yapıya sahip olmaması gerekir.

Yumuşak kıllara sahip olan fırça ile kıyafetin üzerindeki unu temizledikten sonra lekenin bazı bölgelerinde hala leke gördüyseniz eğer, tekrar mısır unu dökerek bekletmek gerekir. Kıyafetlerin üzerindeki parfüm lekeleri tamamen geçene kadar aynı işlemi bir kaç defa daha tekrar edebilirsiniz.

 Tercih edeceğiniz parfümler, orjinal bir parfümse eğer, genel olarak uçucu alkoller ile yapıldığı için kıyafetlerin üzerinde leke gibi bir durum söz konusu olmaz. Sahte parfümlerin içerisinde kimyasal maddeler bulunduğu için kıyafetlerin üzerinde parfüm lekeleri oluşabilir. Sahte parfümler genel olarak kumaşın üzerinde sararma ve yanma gibi problemlere sebep olur. Parfümlerin genel olarak kıyafetlerin üzerine sıkılmaması gerekir. Parfümler özellikle temiz ve nemlendirilmiş cilt üzerine uygulanmalıdır.