SAĞLIK

Kesme tahtaları ölüm saçıyor!

Mutfakta en çok kullanılan araçlardan biri de kesme tahtaları. Peki, kesme tahtaları iyi temizlenmezse ne olur?

Abone Ol

Plastik, cam, ahşap gibi birçok çeşidi bulunan kesme tahtasının temizliği maalesef fazla önemsenmiyor. Ancak yapılan araştırmalar ve uzmanlar en iyi temizlenmesi gereken mutfak aracının kesme tahtası olduğunu söylüyor.

Özellikle plastik kesme tahtaları hakkında bilinmesi gereken noktalar var. Plastik kesme tahtalarını genelde bulaşık makinesine koyuyoruz. Ancak plastik BPA ve ftalatlar gibi endokrin bozucu içeriyor. Bu da hormonlarınızı bozar. Ayrıca plastik kesme tahtaları yiyeceklere mikroplastik salıyor. Her bıçak darbesinde, milyonlarca plastik parçacığı oluşturarak sağlığı tehlikeye atıyor.

HER GIDA İÇİN AYRI KESME TAHTASI

Mikroplastikler ise kanserden akciğer rahatsızlıklarına kadar birçok sağlık sorununu ortaya çıkarıyor. Uzmanlar, ahşap kesme tahtalarının da bakteri barındırdığını söylüyor. Ahşap kadar gözenekli olmayan bambu kesme tahtalarını öneren de var. Bu durumda en sağlıklısı cam gibi görünüyor. Ama uzmanların birleştiği tek nokta, her gıda türü için ayrı kesme tahtası kullanılması. Kesme tahtası temizleme konusunda ise çeşitli yöntemler var. Sağlıklı bir şekilde kesme tahtanızı temizlemeniz için işte birkaç öneri.

 KESME TAHTASI TEMİZLEME YOLLARI

Öncelikle kesme işlemini gerçekleştirdikten hemen sonra tahtanızı mutlaka sudan geçirin. Ayrıca tahtanızın ana temizliğini yaptıktan sonra ıslak bırakmayın.

1.Karbonatla temizleme: Kesme tahtasını iyice kurulayın ve üzerine bir yemek kaşığı karbonatı serpin. Sıcak suya batırdığınız sünger yardımıyla tahtayı tamamen silin.

2.Sirkeyle temizleme: Bunun için sprey şişesine ihtiyacınız var. Bir sprey şişesinin içine yarım bardak elma sirkesi koyun. Ardından tahtaya sprey olarak sıkın. Hem temizlenecek hem de tahtadaki kokuların gitmesini böylece sağlamış olacaksınız.

3.Ahşap tahtalar için limonlu temizleme: Öncelikle doğrama tahtasını tezgaha sabitleyin. Tahtanın her bir bölgesine gelecek şekilde tuz dökün. Bu tuz kaya tuzu ya da sofra tuzu olabilir. Tuzlu bölgeler de olmak üzere, tahtanın köşelerine kadar limon sürün. Limonu adeta bir sünger gibi kullanarak tahtanızı temizleyebilirsiniz. Sonrasında sudan geçirin ve tahtayı bir yere asarak kurutun.