Halsizlik kişinin hayat kalitesini düşüren ve ileri düzeylere vardığında birçok problemlere yol açan büyük bir sorun haline dönüşebilir. Uzmanlar, bazı zamanlarda görülen ve geçici olan bu durumda kişinin sabırlı olmasını önerirken daha ileri seviyelere varan ve hayat kalitesini düşürerek iş yaptırmaz hale getiren halsizlik için kesinlikle doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor. Son günlerde sıcakların üst seviyelere varması bu şikayetlerde gözle görülür bir artışı da beraberinde getirdi. Sıcak havalarda halsizliği önlemenin yollarını ise haberimizin son kısmında sizlerle paylaşacağız.

Halsizliğin birçok nedeni olabilir. Ancak halsizliğe neden olan ana etmenler:
•    Kişinin yaşadığı kansızlık, anemi sorunu
•    Kişinin tiroid bezlerinin olması gerekenden daha az çalışması
•    Kişinin bağ dokusundaki bazı hastalıkları
•    Kişinin metabolizma çalışma sistemindeki bazı bozukluklar
•    Kişinin ruhsal sorunlar yaşaması sonucu gerçekleşen depresyon hâlsizliğinin nedenleri arasında sayılır.

Uzmanların konu hakkında verdikleri bilgilendirmeler şu şekilde;

Halsizlik tedavisi nasıl olur?

Halsizliğin tedavisi için öncelikle, halsizliğe sebep olan etken ya da etkenlerin neler olduğunu saptamak gerekir. Ancak bazen herhangi bir hastalığa bağlı olmadan gelişen bazı halsizlik durumları vardır. Örneğin mevsim değişiklikleri, bazı ruhsal bozuklukların yaşandığı geçici zaman dilimleri, yetersiz uyku aldığınız zamanlarda halsizlik görülebilmektedir. Şayet halsizlik şikâyetiniz sürekli devam eden bir durum almışsa ve artık yaşam kaliteniz düşmüş ise hemen doktora başvurmanız gerekir. Doktorunuz sizin hâlsizliğinizin sebebi altında yatan herhangi bir hastalık olup olmadığını belirler. Şayet bir hastalığa bağlı halsizlik yaşıyorsanız, o hastalığın tedavi sürecine geçilir. Örneğin kansızlık yüzünden halsizlik yaşadığınız tespit edilirse, kan takviyesi yapılır veya tiroid bezleriniz az çalıştığı için halsizlik yaşıyorsanız, tiroid bezlerinizi daha hızlı çalıştıracak tedaviye geçilir. Halsizlik sorunu yaşıyorsanız, asla kendi başınıza doktora gitmeden, muayene olmadan, kulaktan dolma laflar ile çeşitli vitaminler içmemelisiniz. Zira vücuda verilen fazla ve bilinçsiz vitaminler sizin zehirlenmenize yol açabilir.

Halsizlik şikâyetiniz varsa yaptırmanız gereken testler

Halsizlik sorununuz sürekli ise ve sizi günlük yaşam temponuzdan geride bırakıyorsa, kesinlikle bir doktora başvurmalısınız. Halsizlik için yaptırmanız gereken genel testler arasında, kan testleri, tiroid testleri, şeker testleri, eklemlerle ve romatizmalı hastalıklarla ilgili olup olmayacağını belirlemek için gerekli testleri yaptırabilirsiniz.

Halsizlik şikâyeti için ara öğünlerde neler yenmesi gerekir?

Halsizlik şikâyetinden kurtulmak için yapılacak en doğru şeylerden biri de, ara öğün yeme düzenine alışmaktır. Bazı besinler doğru saatlerde vücudunuza vermezseniz, gün içinde halsiz düşmeniz kaçınılmaz olur. Özelikle ikindi vakti yani, öğlen ile akşam yemeği arasındaki sürede kesinlikle bir miktar besin tüketmelisiniz. Öğlen 12 ile akşam 7 arasında süreye iki ara öğün koyup, birinde bir adet meyve, diğer ara öğünde diyet türü bisküviler veya kalorisi düşük besinler tüketmeniz halsizliğinizi ortadan kaldırmak için son derece faydalı olacaktır.

Spor yapmak halsizliği yok eder mi?

Evet. Aslında egzersiz yapmak, spor yapmak halsizliğe karşı birebir gelir. Ancak spor yapmak için önce haliniz olması lazım. Bu sebeple sabah güneşle birlikte uyanın ve güneşin doğuşuna karşı açık havada veya evinizin balkonunda, terasında sadece 10 dakika bile olsa egzersiz yapın. Bu size gün içinde yapmak istediğiniz egzersizler için güç sağlayacak ve halsizliğinizi giderecektir.

Halsizliği yok etmek için nasıl beslenmek gerekir?

Halsizlik şikâyeti olan kişilere baktığınızda hepsinin ortak noktası yanlış beslenme düzenidir. Kişi bazen bilinçsizce bazen de diyet yapmak ve zayıflamak adına karbonhidratlı besinleri hayatından tamamen çıkarır. Kişinin ihtiyacı olan enerjide karbonhidratlarda bulunduğu için, kişi direk halsizlik sorunu ile baş başa kalır. Bu sebeple gün içinde almanız gereken karbonhidrat miktarını, kesinlikle almalısınız. Zira daha azını almanız durumunda halsizliğin yanı sıra saç dökülmesi, tırnak kırılması gibi daha birçok hastalıkla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Bu sebeple şeker oranı düşük bulgur, kivi, elma, ayva, armut, kuru baklagiller gibi besinleri halsizliğe karşı tüketebilirsiniz.

Yaz mevsiminde halsizlikten kurtulmak için neler yenilebilir?

Yaz mevsiminin sıcak havasında birçok kişi halsizlikten şikâyet eder. Aslında doğru beslenme ile sıcak havaların verdiği halsizlik şikâyetinden kurtulabilirsiniz. Örneğin günde içeceğiniz 2 bardak limonata sizi hem serinletir hem de C vitamini ile size enerji verir. Yine aynı şekilde dondurma, ayran yaz mevsiminde yaşanan halsizliğe çözüm getirir. Bunun yanında kuru kayısı, kuru badem, fındık, ceviz, kuru üzüm, kuru incir yaz mevsimi halsizliği ile mücadele etmede son derece faydalıdır.

Diğer etmenler ise şöyle sıralanabilir;

İş Yorgunluğu

Günün büyük bir çoğunluğunu işte geçirenlerde yorgunluk görülme oranı oldukça yüksektir. İş yorgunluğunun nedenleri şunlar olabilir:

•    Vardiyalı çalışma: Gece uykusu insan vücudunun normal fonksiyonlarını sürdürmesinde oldukça önemli rol oynar. Gece ve gündüz şeklinde farklı vardiyalarda çalışıldığında vücut uyku saatinde çalıştığı için bir karmaşa yaşayabilir ve buna bağlı yorgunluk problemi ile karşı karşıya kalabilir.
•    İş yeri uygulamaları: Uzun ve düzensiz çalışma saatleri, ağır fiziksel çalışma, stresli bir çalışma ortamı (aşırı gürültü veya aşırı sıcaklık gibi), can sıkıntısı, başkalarıyla çok az veya hiç etkileşim olmadan yalnız çalışma gibi iş yeri uygulamaları iş yorgunluğunun ana nedenlerinden olabilir.
•    İş yeri stresi: İş tatminsizliği, yoğun iş yükü, yöneticiler veya meslektaşlarla yaşanan bazı problemler, mobbing, iş güvenliğine yönelik tehditler gibi çeşitli faktörler yorgunluğa sebep olabilir.

Spor Sonrası Yorgunluk

Fiziksel olarak aktif olmak, sağlığınız için önemlidir. Ancak, egzersiz yapıldığında vücudumuzun besin ihtiyaçları artabilir. Magnezyum ve demir normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunmanın yanı sıra yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına da katkıda bulunur. Vücudunuza yeterli besini sağlamazsanız bu durum, yorgunluğa yol açabilir. Öte yandan, spordan önce, spor sırasında ve spordan sonra susuz kalmak, uygun olmayan saatlerde egzersiz yapmak veya aşırı antrenman yapmak da diğer yorgunluk nedenleri arasında yer alabilir.

Mevsimsel Yorgunluk

Mevsimsel yorgunluk belirtileri özellikle sonbahar ve kış aylarında görülür. Kış aylarında değişen alışkanlıklarla birlikte yeterli taze sebze ve meyve tüketemiyor olmanız gayet normal bir durumdur. Bu durumun sonucu olarak vücudunuzun ihyacı kadar vitamin ve mineral alamamanız durumunda yorgunluk şikayeti yaşayabilirsiniz.

Mental Yorgunluk

İş yerinde, özel hayatında ve sosyal yaşamında stresle karşı karşıya gelen kişiler de yorgunluk oluşabilir.(2) Yorgunluk gün içinde enerji seviyenizi düşürebilir. Stres azaltmaya yardımcı teknikleri uygulamak, enerji seviyenizi iyileştirmeye yardımcı olabilir.(4)
Yukarıda belirtilen yorgunluk nedenleri; yaşam stilinize, mevsimsel değişikliklere veya bazı belirli durumlara bağlı olabilir.

Peki sıcak Havalarda Yaşanan Halsizlik ve Yorgunluktan Korunmak İçin Yapmamız Gerekenler

Yaz ayları birçok insana tatil, deniz, eğlence gibi pozitif durumları hatırlatsa da sıcak havalar aslında birçok olumsuzluğu da beraberinde getirebilmektedir. Yaz aylarında yüksek sıcaklıklar ve nem sebebiyle halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi şikayetler daha sık yaşanabilir. Vücudumuz bir yandan ısı değişikliğine bir yandan da değişen yaşam alışkanlıklarımıza uyum sağlamaya çalışır. Bunun sonucunda da kronik yorgunluk, bitkin hissetme gibi olumsuzluklar ortaya çıkabilir. Peki sıcak havalarda yaşanan halsizlik ve yorgunluktan korunmak için neler yapılabilir? İşte enerjinizi yükseltecek bazı öneriler!
 
Günün en sıcak saatlerinde dışarıda bulunmaktan kaçının

Güneşli havalar insanın enerjisini arttırsa da yüksek sıcaklıklar bunun tersine enerjimizi alıp götürür. Bu nedenle özellikle yaz aylarında günün en sıcak saatleri olan öğle vaktinde dışarıda bulunmaktan kaçınmak gerekmektedir. Bu saatleri evde veya kapalı alanlarda serin bir şekilde geçirmek, halsizlik probleminin ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.
 
Yeteri kadar su tüketin

Sıcak havalarda yeteri kadar su tüketilmemesi durumunda vücut susuz kalabilmektedir. Bunun bir sonucu olarak ani sıcak basması, baş ağrısı, halsizlik gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Bu nedenle yaz aylarında vücudumuzun suya daha fazla ihtiyacı olduğu hatırlanarak günde en az 10-12 bardak arası su içilmelidir.
 
Dengeli beslenin

Sıcak havalarda yorgunluğu önlemek adına günde 3 ana 3 ara öğün olacak şekilde beslenmek ve öğün atlamamak gerekmektedir. Vücudun aç bırakılması, halsizlik şikayetinin artmasına neden olacaktır. Böyle havalarda sıkça yaşanan iştahsızlık problemine karşı ise hafif ve su oranı yüksek besinlere öncelik verilebilir.
 
Su oranı yüksek ve serinleten meyveleri sofranızdan eksik etmeyin

Sakız çiğnemeyi sevenlere müjde! Faydası saymakla bitmiyor Sakız çiğnemeyi sevenlere müjde! Faydası saymakla bitmiyor

Sıcak havalarda en fazla tüketilen meyvelerden olan karpuz ve kavun, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur, yüksek su içeriği ile vücuttaki suyu arttırır ve kişiye enerji verir. Tüm bunların yanı sıra serinletici bir özelliğe de sahiptir. Bu nedenle sıcak havalarda halsizliğin önüne geçmek için su tüketiminin yanı sıra bu türden besinleri tüketerek vücuttaki su oranını arttırmak gerekmektedir.
 
Açık renkli ve konforlu giysiler tercih edin

Sıcak havalarda giyilen konforsuz ve kalın giysiler, bunalma hissini arttırarak yorgunluğa neden olabilir. Bu nedenle böyle havalarda hem su kaybını arttırmamak hem de bunalmamak için açık renkli, pamuk ya da keten kumaştan yapılmış, bol giysiler tercih edilmelidir.

Hafif besinler tüketin

Sıcak havalarda ağır, yağlı, kızartılmış besinlerden uzak durmak gerekir. Bu türden besinler sindirimi zorlaştırır, kan şekeri dengesizliklerine neden olur ve sonuçta kişinin kendisini halsiz, yorgun hissetmesine yol açar. Bu nedenle yaz aylarında sağlıklı ve taze gıdalar tüketilmeli; besinler zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar ile hazırlanarak tüketilmelidir.
 
Yoğun fiziksel aktiviteden kaçının

Sıcak havalarsa yoğun bir şekilde fiziksel aktivitede bulunmak halsizlik ve yorgunluk gibi istenmeyen durumlara neden olabilir. Bu nedenle egzersiz için sabahın erken saatleri veya akşamlar tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra spor sırasında kaybedilen su göz önünde bulundurularak mutlaka bolca su tüketilmelidir.
 
Sık sık duş alın

Sıcak havalarda yaşanan halsizliğin nedenlerinden biri de vücut ısısının yükselmesidir. Bu nedenle vücut ısısını düşürmek için sıcak günlerde sıkça ılık duş almak gerekir. Eğer duş almak mümkün değilse eller, ayaklar, yüz ve ense soğuk su ile ıslatılarak ferahlama sağlanabilir, vücut ısısı düşürülebilir.

Editör: Merve Kiraz