ERZINCAN

Kemaliye'nin 300 yıllık lezzeti Lök

Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde yapılan ve geçmişte saray sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer aldığı ifade edilen lök tatlısı, "lökhane" adlı işletmede gelecek kuşaklara taşınmaya çalışılıyor.

Abone Ol

Kemaliye ilçe merkezi ve köylerinde önceden tüm evlerde yapılan ancak zamanla unutulmaya yüz tutan tatlı, kuru dut ve cevizin yaklaşık 3 saat makinede dövülüp macun haline getirilmesiyle yapılıyor. Kendine has tadıyla diğer tatlılardan farklı bir yere konulan ve başka bir katkı maddesi ilave edilmeden hazırlanan lök tatlısı, bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin de en çok talep ettiği yerli ürünler arasında gösteriliyor. 

Kemaliye'de "lökhane" adlı işletmeyi kuran Salim Çobanoğlu, önceden saray sofralarının da vazgeçilmez tatlısı olan lökü, hem ülke genelinde yaygınlaştırma hem de gelecek kuşaklara ulaştırma çabasında.

300 yıl önceki metotlar uygulanıyor

Çobanoğlu, yaptığı açıklamada, ilçede unutulmaya yüz tutmuş lök tatlısını 10 yıldır üretip sattığını belirterek, "Bu, bizim mahalli tatlımızdır. Eskiden evlerde yapılıyordu şimdi biz burada yapıyoruz, ilçemize gelen misafirlerimize doğal ve yöresel tatlı olarak ikram ediyoruz" diye konuştu.

Çobanoğlu, lökün yapımı hakkında şu bilgileri verdi:"Dutu güneşte kurutup daha sonra değirmenlerde un haline getiriyoruz ve cevizle dövme makinesinde yaklaşık 2,5-3 saat dövüyoruz. İçerisinde dutun tatlılığı, cevizin de yağı var. Başka hiçbir katkı maddesi, şeker ve benzeri hiçbir şey yok. Sadece dut ve cevizden yapılıyor. Eskiler de bildiği için yoğun şekilde ilgi görüyor. İçerisinde ilave bir katkı maddesi olmadığı için, genelde tadanlar tercih ediyor. Önceleri Kemaliye'de her evde, her köyde yapılırdı fakat şimdi yapılmıyor. Bu tatlının enerji verdiğini ve kış aylarında sıcak tutma özelliği olduğunu söyledi.  -AA-