SAĞLIK

Karpuzla hem kilo ver hem kansere savaş aç

Hem lezzeti hem faydaları saymakla bitmeyen yaz aylarının gözdesi karpuz meyvesi her derde deva.

Abone Ol

Karpuz cildi yeniliyor, tokluk hissi vermesi sayesinde kilo kontrolüne yardımcı oluyor, kanser ve kalp krizi riskinin azaltılmasında rol oynuyor. Üstelik çekirdekleri bile faydalı.

Sıcak günlerde çok sık tüketilen meyvelerden biri olan karpuzun faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar karpuzun pek çok faydası olduğunu belirtiyor. İşte karpuzun faydaları…

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

Karpuz günlük alınması gereken vitamin ve mineral ihtiyacının karşılar. Bir porsiyon karpuz günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu karşılar. İçerisinde, potasyum, A ve B6 vitaminleri ile diğer vitamin ve mineralleri de içerir. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirip vücudun demiri emmesine yardımcı olurken, A vitamini ise cilt ve göz sağlığını korur.

KANSER VE KALP HASTALIĞI RİSKİNİ AZALTIR

Antioksidan özelliği olan karpuzda likopen yüksek miktardadır. Yapılan araştırmalarda likopenin kanser ve kalp hastalığı riskini azalttığı belirlenmiştir.

SU İHTİYACINI KARŞILAR

Karpuz vücudun su ihtiyacını karşılar. Karpuzun yüzde 90'dan fazlası sudan oluşuyor. İnsan vücudu su ihtiyacını yüzde 80'ini içtiklerinden, yüzde 20'sini ise yediklerinden karşılamaktadır. Karpuz bu aşamada önemli bir yiyecektir.

KİLO KONTROLÜNÜ SAĞLAR

Yapılan araştırmalarda karpuz uzun süre tokluk hissi veriyor. Karpuzun aşırı kilolu veya obez olduğu bilinen kişilerin yağlı gıdalar yerine karpuz yiyerek daha fazla tokluk hissi yaşadığı belirlenmiştir.

ÇEKİRDEKLERİ KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Karpuzun kendi kadar çekirdekleri de faydalı. Çekirdekleri besleyici olduğu kadar kolesterolü de düşürür. Çiğ ya da kurutulmuş olarak tüketilebilen karpuz çekirdekleri magnezyum açısından zengindir. Öte yandan bu çekirdekler depresyon riskini de azaltır.