Aslında bazı kanser türleri, sağlıklı beslenme, kilo ve stres kontrolü, hareketli yaşam, düzenli egzersiz gibi alışkanlılarla yönetilebiliyor. Uzmanlar egzersiz ile kanserden korunmanın mümkün olduğunu söylüyor.

Bilinçli egzersizle kanserden korunun

Kanserden korunmada en etkin yollardan biri olan hareketli yaşamı uzmanlar sık sık vurguluyor. Kansere yönelik yapılan araştırmalarda, düzenli spor alışkanlığının kanserden koruyucu etkisinin yanı sıra tedavi gören hastalarda yan etkileri azalttığı ortaya koyuldu.

Sirke buharının mucizevi etkisi sizi çok şaşırtacak! Sirke buharının mucizevi etkisi sizi çok şaşırtacak!

Yürüyüşün önemi

Kadınlarda çok sık rastlanan kanser türlerinden olan meme kanserinde egzersizin koruyucu etkisi var. Uzmanlara göre düzenli egzersiz ve spor alışkanlıkları, özellikle menopoz sonrasında kadınlarda meme kanseri riskini azaltmakta.

Öte yandan beyin kanserinin oluşma nedenlerine ilişkin yapılan araştırmalar yapılmış ve yürüyüş, koşu gibi aktivitelerin beyin kanserine bağlı yaşam kaybı riskini azalttığını gösteriyor.

Sağlıklı beslenmenin önemi

Sağlıklı beslenmenin yaşamın her alanında önemli rol oynadığı aşikâr. Aşırı kırmızı et tüketmek özellikle de ızgarada pişirilen etler, işlenmiş şarküteri ürünleri, çiğ ve tütsülenmiş etler kalın barsak kanserlerini tetiklemekte. Sebze, meyve ve tam tahıllı ağırlıklı beslenmek bu kanser türünün gelişme riskini azaltıyor.

Öte yandan mide kanseri dünyada sık görülen kanser türlerinden biri. Mide kanseri riskinin azaltılmasında; düzenli egzersiz yapmak, çok miktarda taze meyve ve sebze ile beslenmek ve az tuzlu yiyecekler tüketmek önemli rol oynuyor.

Kişilerin yaşı, kilosu, farklı sağlık problemleri dikkate alınarak beslenme, egzersiz programları yapmak daha doğru olur.

Editör: Yasemin Dülgeroglu