Yazın, susuzluğun oluşturabileceği baş dönmesi, baygınlık ve konsantrasyon eksikliği gibi sorunlarla karşılaşmamak için günlük ortalama 2,5-3 litre sıvı tüketmek gerekiyor.

Hiçbir içecek suyun yerine geçmediğinden sıvı ihtiyacını büyük ölçüde su ile karşılamaya çalışmakta fayda var.

Limonlu Soğuk Yeşil Çay
Yaz mevsiminde, yaklaşık 80 kalori olan ve şeker eklenmeden hazırlanabilecek soğuk çaylar, yeterli sıvı tüketiminin sağlanabilmesi için sağlıklı bir alternatif olur.
Malzemeler:
2 adet limon
2 yemek kaşığı yeşil çay
1 L soğuk su
Buz
2 yemek kaşığı yeşil çayı ayrı bir bardakta kaynar su içerisinde 6 dakika demlenir. Yeşil çay demlenirken 1,5 adet limonun suyu sıkılır. 1 litrelik sürahi içerisine demlenmiş yeşil çay aktarılır ve bulanıklaşmaması için içerisine 7-8 adet buz küpü atarak şoklanır. Ardından soğuk su ve limon suyu üzerine eklenir. En son geriye kalan yarım limon kabuklarıyla beraber dilimlenerek karışımın içerisine eklenir.

Soğuk Kahve 
Hem çok pratik hem tok tutan hem de serinleten bu tarif ara öğün olarak tercih edilebilir. Çay gibi, kahve de sıcak veya buzlu olarak tüketilebilir
Malzemeler
Buz kalıbı
Sade filtre kahve veya telvesi süzülmüş sade Türk kahvesi
1 su bardağı soğuk süt                                                                                                                                                                                                  Kahve buz kalıbına dökülerek dondurulur. Ardından donmuş kahve küpleri 1 su bardağı soğuk sütün içerisine eklenir. 

Sebze Suyu
Yaklaşık 10 kalori olan sebze suyu, fazladan birkaç porsiyon sebze tüketmenin hızlı bir yolu. Ayrıca meyve suyu yerine, sebze sularını tercih etmek şeker ve kalori alımını da azaltır.
Malzemeler 
3 dal roka
5-6 dal maydanoz
2 adet salatalık
Yarım limonun suyu
1-2 adet kereviz sapı
1 su bardağı su
Tüm malzemeler blenderdan geçirilir, daha akışkan bir kıvam için üzerine su eklenir. Süzgeçten geçirilip tüketilir.

Karpuzlu mineral içeceği 
Ortalama 70 kalori olan bu içecek karpuzdan gelen meyve şekeri sayesinde tatlı bir içecek arayanlar için güzel bir alternatif.  Malzemeler:
3 orta-normal dilim karpuz (180 g)
1 şişe maden suyu
Taze nane yaprakları                                                                                                                                                                                                      Karpuz ve maden suyu blender ya da shakerdan geçirilir. Eğer hafif ekşi olmasını istenirse istenilen oranda limon suyu da ekleyebilir. 

Soğuk Havalara Hazır mısınız? İşte Bağışıklığı Güçlendiren Sırlar! Soğuk Havalara Hazır mısınız? İşte Bağışıklığı Güçlendiren Sırlar!

Şalgam Suyu
Yaklaşık 10-15 kalori olan mor havuç, şalgam ve baharatlarla hazırlanıp soğuk tüketilen şalgam suyu C vitamini bakımından oldukça zengin. Ayrıca yaz aylarında hem ferahlatır hem de bağırsak sağlığını destekler. 

Maden Suyu
Maden suyu sade iken kalorisiz ve mineral yönünden zengin bir içecek olarak bilinir. Meyveli maden suları ise, içerisindeki eklenti şekerden dolayı 70 kaloriye kadar çıkar. Bu sebeple maden suyunu sade tüketmek gerekir. Tatlandırmak için içine meyve dilimleri ekleyerek, limon sıkarak meyve aroması verilebilir.

Antioksidan smoothie
100 kalorilik olan bu içecek ara öğün olarak tüketebilir. Düşük kalorili ve antioksidan deposu bir içecek alternatifi olmasının yanı sıra aynı zamanda vegan içerikli.
Malzemeler:
5-6 adet donmuş çilek
Yarım su bardağı donmuş böğürtlen
1 su bardağı hindistan cevizi sütü
İstediğiniz kadar buz küpü
Tüm malzemeleri blender veya shakerdan geçirin. 

Probiyotikli Dut Smoothie 
140 kalorilik bu lezzetli içecek ister ara öğün ister hafif geçirmek istenilen bir ana öğün yerine tüketilebilir.                                Malzemeler:
2 avuç donmuş beyaz veya karadut
3 yemek kaşığı probiyotik yoğurt
Yarım su bardağı az yağlı, laktozsuz süt
İstediğiniz kadar buz küpü
Tüm malzemeleri blender veya shakerdan geçirip tüketelir.


 

Editör: Sena ERDOĞAN