Hafızanın düzenlenmesi, zihinsel işleyişin devamlılığının sağlanması ve fiziksel büyüme sürecinin devam ettirilmesi için uyku çok önemlidir. Uyku vücudunuzun ve beyninizin onarılmasını, yenilenmesini ve yeniden enerjisini toparlamasını sağlar.

Yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir. Yetişkin bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.

Türkiye’nin bal ihtiyacının yüzde 20’sini Zara karşılıyor Türkiye’nin bal ihtiyacının yüzde 20’sini Zara karşılıyor

Bağışıklık sistemi ve uyku, birbirinden büyük ölçüde etkilenir. Sağlıklı bir uyku düzeni, bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sürdürmesi için destek oluşturur. Yeterli miktarda ve kaliteli uyku uyumak, hastalık etkenlerine karşı daha hızlı ve etkili bir yanıtın oluşturulması, alerjik reaksiyonlar gibi istenmeyen bağışıklık yanıtlarının şiddetinin azaltılması açısından önemlidir.
 Uykusuzluk, düzensiz uyku, uyku apnesi, tekrarlanan doğal uyku uyanıklık ritim bozukluğu gibi sorunların varlığı halinde bağışıklık sistemi sağlıklı bir şekilde görevini yerine getiremez. Bu durum vücudu pek çok hastalığa karşı çok daha yatkın hale getirerek hayat kalitesinin büyük ölçüde düşmesine neden olur. 
 

Editör: Adem Küçükkaya