SAĞLIK

Kalıcı Kalp Pili Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kalıcı kalp pili neden takılır? Nasıl takılır? Riski nedir? Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Abone Ol

Kalıcı Kalp Pili Neden Takılır?
Kalbin uyarı merkezinin yani sinüs düğümünün yeteri şekilde ve miktarda uyarı oluşturamaması buna bağlı olarak kalp atışlarının aşırı yavaşlaması halinde hastanın normal yaşamını sürdürebilmesi için gerekli kalp atış hızını sağlamak üzere vücuda kalp pili takılır.

Kalıcı kalp pilleri ileri derecede gelişmiş teknoloji ürünleri olup kalbin çalışmasını sürekli hissederek gereğinde devreye girerler. Kalp pilleri kalpte ritim bozukluğu ve iletim sorunu yaşayanlara takılır. Nabız çok yavaş ya da çok hızlı olabilir. Bunun yanında kalp yeterli kanı pompalamayabilir. Kalp pili bu sorunları çözerken; kişilerin bayılma, fenalık, baş dönmesi, nefes darlığı gibi yakınmalarını ortadan kaldırarak yaşam kalitesini de yükseltir.

Kalıcı Kalp Pili Nasıl Takılır?
Kalıcı kalp pilleri steril alanda, lokal anestezi ile uygulanır. Kalp pilinin takılacağı noktaya göğüs duvarının köprücük kemiğinin 1 ya da 2 cm omuza doğru olan bölgeye küçük bir kesi yapılır. Sonrasında bu bölgeye kalp pilinin jeneratörü konulur. Elektrod için de toplardamara girilerek kalbin sorun oluşturan odacığına yerleştirilir. Sonrasında bu elektrod ya da elektrodlar jeneratöre bağlanır.İşlem genelde 30-60 dakika sürer.

Kalıcı Kalp Pili Ameliyatı Riskli Midir?
Bu işlemlerde komplikasyon riski oldukça düşüktür ve çoğu kez hayati önem taşımaz.

Kalp Pili Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kalp pili takıldıktan sonra doktorun belirlediği sürelerde rutin kontroller yapılır.
Kalp pili ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri enfeksiyon bulgularıdır. Bölgede kızarıklık, kanama, ödem ve akıntı gibi durumlarla birlikte 38°C üzeri ateş olması işlem sonrası enfeksiyona işaret eder.
Kalp pili işleminden sonraki 4 ila 6 hafta boyunca operasyonun olduğu kısma doğru yatmayın. 
Kalp pili kol üzerinden takılmışsa pilin takıldığı taraftaki kol hareketlerini ilk 1-2 aylık süre boyunca kısıtlayın.
Havaalanı, AVM, emniyet ve adliye girişlerinde yer alan x-ray tarama cihazlarından geçmeyin.
Yüksek yerlere uzanmayın.