SAĞLIK

Kadınlarda görülen havuz enfeksiyonlarına dikkat!

Sıcak yaz günlerinin gelmesiyle birlikte havuzun keyfini çıkaran kadınların dikkatine! Enfeksiyon alabilirsiniz

Abone Ol

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte havuz sezonu açıldı. Sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyen pek çok kişi havuzları tercih ediyor. Ancak kirli ya da fazla klorlu sular, özellikle kadınların havuz keyfi sonrası ciddi sorunlarla karşılaşmasına neden olabiliyor. Bu nedenle kadınların bazı önlemler almaları gerekiyor. 

İdrar yolu enfeksiyonu ve mantar
Havuzlar temiz tutulmak amacıyla genellikle klor kaynaklı dezenfektanlar ile temizlenir. Havuz suyu içerisinde bulunan klor ise havuz enfeksiyonlarının ortaya çıkmasına neden olur. 

Klor, vajen florasını bozan bir dezenfektan olarak biliniyor. Vajenin doğal yapısını saran yararlı bakterilerin ölmesine yol açarak mantar gibi diğer organizmaların ortamda üremesine neden olur.

Ayrıca kadınlarda idrar yolunun kısa olması ve enfeksiyonların bu kısa yoldan hızlı bir şekilde mesaneye ulaşmaları sistit de denilen alt idrar yolu enfeksiyonunun oluşmasına neden olur.

Bu nedenle birçok insanın ortak kullanım alanı olan havuzların kirli olmasının yanı sıra aşırı klorlu olması da kadınlarda vajinal enfeksiyonların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Göz Enfeksiyonu

Klor, kornea yüzey bozukluklarına ve gözün bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Gözde görülen kızarıklık, çapaklanma, bulanık görme, kaşıntı, yanma, batma hissi enfeksiyon belirtileri olarak tanımlanabilir.

Bulantı ve ishal

Havuzdan bulaşan enfeksiyonların başında sindirim sistemi enfeksiyonu gelir. Havuzdayken su yutma bulantı ve ishale neden olur.

Enfeksiyondan korunmaK için dikkat edilmesi gerekenler

Klor seviyesi uygun ve temiz havuzlar tercih edin
Havuza girmeden önce duş alın
Havuzda 30-40 dakikadan daha uzun süre kalmayın
Su yutmamaya özen gösterin
Havuza girmeden mutlaka kulak tıkacı kullanın
Havuza girerken ya da suya dalarken burun tıkacı kullanın
Havuzdan çıktıktan sonra hemen duş alın, vücudu klorlu sudan arındırın
Mutlaka yedek mayo veya bikini bulundurun, ıslak mayoyu hemen değiştirin. Temiz çamaşırlar giyin
Vajinal bölgeyi kesinlikle nemli bırakmayın
Mümkün olduğunca havuz yerine deniz tercih edin
Enfeksiyon başlangıcı görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora başvurun