ERZINCAN

Jeofizik Etüd çalışmalarıyla Erzincan bulunduğu bölgenin sera üssü olacak

Sera varlığımız 3 kattan fazla artarak yaklaşık 2 bin dönüme çıkacak

Abone Ol

Yaklaşık 600 dönüm sera varlığına sahip olan Erzincan, Doğu Anadolu Bölgesi ve çevre iller baz alındığında 2. sırada yer alıyor. Erzincan Valiliği koordinasyonunda başlatılan çalışmalar ile birlikte temel hedef ise Erzincan’ı bulunduğu bölgenin sera üssü yapmak.

Konuyla ilgili Erzincan Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklama şöyle;

İlimiz örtü altı sebzeciliğin yanı sıra Jeotermal ısıtma kaynaklı seracılık alanında da gelişim göstermeye açık konumdadır. Mevcut durumda İlimiz Ekşisu Bölgesinde özel sektör tarafından yapılan Jeotermal ısıtmalı seracılık alanında 30 dönümlük bir alan oluşturulmuş ve üretime başlanmıştır. Bahse konu firma tarafından hali hazırda yürütülen çalışmalar ile 60 dönümlük bir alanda daha jeotermal sera kurulum çalışmaları devam etmektedir.

Valiliğimiz tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde Ekşisu Bölgesinde bulunan 1000 dönümlük alanda Jeotermal Sera OSB kurulması planlanmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı mevzuatı doğrultusunda Jeotermal Sera OSB kurulabilmesi amacıyla yapılması gerekli çalışmalardan birisi alanda “Jeofizik Etüd” çalışmaları yapmaktır.

Bu kapsamda Valiliğimiz koordinasyonunda Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansının destekleri ile Erzincan İl Özel İdaresi, Erzincan Belediyesi ve Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol çerçevesinde MTA tarafından bölgede “Jeofizik Etüd” çalışmalarına başlanmıştır.

Yapılan çalışma neticesinde bölgede bulunan jeotermal kaynağa yönelik olarak derinlik, debi vb başta olmak üzere teknik veriler alınacak ve yeteri sıcaklık ve debi de kaynak bulunması durumunda sondaj aşamasına geçilecektir.

Jeotermal serada yapılan yılın 11 ayı üretim sürecek olup örtü altı seracılık yöntemine göre yaklaşık 2 kat daha fazla ürün alınmaktadır. Ayrıca bu yöntem ile toprak kaynaklı hastalık ve zararlılardan oluşan verim kayıplarının önüne geçilmektedir.

Mevcut durumda 600 dönüm olan sera varlığımıza ek olarak Valiliğimiz koordinasyonunda yapılan çalışmalar ile 1.000 dönümlük jeotermal sera osb alanı ve 350 dönümlük Toplu Sera Bölgesinin ilimize kazandırılması halinde sera varlığımız 3 kattan fazla artarak yaklaşık 2 bin dönüme çıkmış olacaktır. Buda şu anlama gelmektedir. Bölgemizde ki en büyük sera üssüde Erzincan’da olmuş olacak. Türkiye’de de ilk 5’e girmiş olacağız.