Rüyalar; rahmani, şeytani ve psikolojik rüyalar olmak üzere 3 şekilde görülür. Bunların istihare rüyasından ayırt edilmesi ve doğru manaların tabir edilmesi de oldukça önemlidir. Yapılacak bir işin hayırlı mı yoksa hayırsız mı olduğunun Allah katından cevaplandırılması için Peygamber efendimiz (s.a.v) istihare rüyasını önermiş fakat rüyalarla amel edilmesini de doğru bulmamıştır. Çünkü rüyaların doğru yorumlanması konusunda problemler ortaya çıkmakta. Aynı zamanda şeytani, psikolojik rüyalardan da ayırt edilebilmesi son derece önemli. Diyanetin istihare ve istiharenin uygulanmasıyla ilgili verdiği bilgiler ise şöyle;

İstihare nedir, niçin yapılır?

İstihâre, bir kimsenin yapmak istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup olmayacağı konusunda bir işarete kavuşmak maksadıyla yatmadan önce iki rek'at namaz kılarak Allah’a dua etmesidir. İnsanlar, bazen kendileri için önemli bir karar verecekleri veya bir seçim yapacakları zaman dünya ve ahiret bakımından kendileri için hangisinin daha hayırlı olacağını kestiremezler. Bunu anlayabilmek için istişare ederler ve Allah’tan yardım dilerler. Bu bakımdan istihâre, bir bakıma yapılacak işin hayırlı olmasını; hayırlı ise gerçekleşmesini Allah’tan dilemek ve O’ndan yardım istemektir. Hz. Peygamber ashabına her işte istihâreyi, Kur’ân’ın bir sûresini öğrettiği gibi öğretmiştir.

İstihâre namazı nasıl kılınır?

İstihâre namazı mendup olup, birinci rek'atında Fâtiha’dan sonra Kâfirûn sûresi; ikinci rek'atında Fâtiha’dan sonra İhlas sûresi okunur. Namazdan sonra istihâre duası yapılır. Hz. Peygamber,

Sıfır Enerjili Binalar Zorunlu Hale Gelecek! Sıfır Enerjili Binalar Zorunlu Hale Gelecek!

İstihâre duası nasıl yapılır?

istihârede şöyle dua edilmesini tavsiye etmiştir:

“Allah’ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah’ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, hayatım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!”

İstihare ne için yapılır, ne için yapılamaz?

İbadet ve sevap işlemek gibi iyi olduğu, haram ve günah gibi kötü olduğu kesin olarak bilinen şeylerde istihâre yapılmaz. İstihâre, yapılmasının doğru olup-olmadığında tereddüt edilen şeylerde yapılır ve yedi kere tekrarlanabilir. İstihâreden sonra, insanın gönlüne bir açıklık gelir ve ilk defa kalbe doğan şeyin hayırlı olduğu kabul edilerek ona göre hareket edilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/26-27). İstihâreden sonra rüya görmenin ve bu rüyayı iyiye veya kötüye yormanın dayanağı yoktur. İstihâre namazının kılınamaması hâlinde, sadece duası okunmakla yetinilir.

İstiharede görülen renklerin anlamları;

Beyaz renk: Saflığın mükemmelliğin haysiyetin saflığın ve temizliğin, farkındalığın ve hayata daha güzel bakmaya yeni başlangıçları temsil eder.

Siyah renk: Diğer zamanlarda görülen rüyalarda olduğu gibi istihare rüyasında da siyah renk görmek hayırlı olarak tabir edilmektedir. Bir kişi niyetine yatılmış ise asalete ve soyluluğa, bir işe niyet edilerek yatılmış ise zenginliğe yorumlanmaktadır.

Kırmızı renk: Enerji, tutku, kuvvet yorgunluğu, istek azim ve cesaret anlamına hayatımızdaki yeniliklere başlarken düşünceli davranmanız gerektiğini anlatır.

Yeşil renk: Büyüme, gelişme, şifa, sağlık, canlılık, umut, huzur ve barışı temsil eder. İstiharede renklerden koyu yeşil rengi aldatma hile ve paylaşmadan zorluğu gösterir.

Editör: Merve Kiraz