İnternet alışverişi yoğun yaşam şartlarında geniş ürün yelpazesi ile çoğu vatandaşın tercihi oluyor. Tüketici tek tıkla istediği ürünün sahibi oluyor, beğenmediği ürünü kolaylıkla iade edebiliyor.

Giyimden, aksesuara, gıdadan kozmetiğe hemen hemen her şeyin vatandaşın elinin altında olması büyük kolaylık sağlarken internet alışverişinde satışı yapılan sahte ürünler vatandaşı kuşkuya düşürüyor.

Özellikle cilt ile direkt temas halinde olan kozmetik ürünler bu anlamda ön plana çıkıyor. Profesyonel kozmetik markalarının orijinal ürünlerine erişmek her zaman kolay olmuyor. Satıcıların sahte ya da taklit kozmetik ürünleri, hem cilt sağlığınız hem de cep ekonominiz için risk taşıyor.

5 madde ile ürünlerin orijinal olup olmadığını kontrol edin

1- Ürünün orijinal satış sitesine girip modelin tasarımını kontrol edin. Özellikle parfüm şişelerinde sahte ürünlerde benzer tasarımlar taklit edilir. 

2- Gerçek ürünlerde seri numaraları hem kutu üzerinde hem de ürün üzerinde bulunur. Özellikle parfümlerde ve güneş kremlerinde öne çıkan bu maddeyi göz önünde bulundurun.

Erzincan’da otomobilin çarptığı sürüdeki 17 koyun telef oldu, 6 kişi yaralandı Erzincan’da otomobilin çarptığı sürüdeki 17 koyun telef oldu, 6 kişi yaralandı

3- Sağlık Bakanlığı’nın uygulamalarından biri olan ‘Ürün Takip Sistemi’ ile satın aldığınız ürünleri kontrol edin. Gerçek ürünlerin barkodlarındaki kod ile onay alın.

4- Kimi ürünlerde Batch kodu denilen bir kod bulunur. Bu kodu markanın sitesinden teyit edilebilir.

5- Alışveriş yapacağınız sitenin ETBIS kaydını kontrol edin. Bu sitenin satış kontrol aşaması için önem arz ediyor.

Tüm bu maddelerin öncesinde güvenilir ve bilinen sitelerden alışveriş yapmaya dikkat edin. Bu maddeleri uygulayıp sahte olduğunu tespit ettiğiniz ürünleri iade edebilir, ya da Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapabilirsiniz.

Editör: Sena ERDOĞAN