Yani bu durumu şöyle açıklayacak olursak insan kâğıt ve kitap üretirken doğaya zarar veriyor ağaçları kesiyor, ya da ormanda yaptığı piknikte yaktığı mangal ile doğayı pisletiyor çöpünü doğaya bırakıyor ya da denizlere pipetler atıyor çöp atıyor pet şişe atıyor ve doğayı geri dönüşü olmayan bir yola sokuyor buda bir hayli zor bir süreç oluyor bizim için.

O yüzden insan doğa için çok tehlikeli bir varlıktır, bunun yanı sıra sürekli doğum oranları ile birlikte göç durumlarının artması genel adıyla nüfusun artması ile beraber sanayileşme doğal kaynakların hızla tükenmesi doğanın üzerinde yine insan ellerinin olduğunun kanıtıdır. İnsan için farkındalık yapmak önemlidir örneğin bu nokta da en iyi yapılabilecek iş doğanın kirletilmesini önlemektir; buda şu şekilde gerçekleşir

Çevre farkında lığını arttırmak için yerel bilinçlendirme çalışmaları yapılarak insanlar bilinçlendirilebilir.

Zayıflamanın en etkili yolu bu tohum; Yemekten 10 dakika önce tüketildiğinde mucizevi sonuçlar doğuruyor Zayıflamanın en etkili yolu bu tohum; Yemekten 10 dakika önce tüketildiğinde mucizevi sonuçlar doğuruyor

Atıkların ayrıştırılması ile beraber geri dönüşüm kutuları ve aletleri daha fazlalaştırılabilir

Orman ve bitki tahribatı önlenebilir

Sıvı atıkların yanıcı yakıcı ve pis atıkların suda ki canlılara zarar vermemesi gerekse içme sularına karışmaması için daha fazla ayrıştırıcı ve arıtma tesisleri kurulabilir

Doğa ve insan etkileşimi nedir?

Doğa ve insan aslında birbirinden ayrılması mümkün olmayan bir zincir gibidir. İki sininde yaşamını sürdürebilmesi için birbirine ihtiyacı vardır.

Gerek insan doğayı kirletmeyerek doğaya iyi bakarak hem doğanın nefes almasını sağlayarak hemde kendisinin temiz hava solumasını sağlayarak doğaya iyi gelebilir. İnsanlığın ilk dönemlerinde sanayileşme devrinde bu durumlar kötüye uğramış ve doğayı olumsuz etkilemiş olan insan artan nüfusa rağmen bu durum zaman içerisinde engelleyerek zamanla yeni buluş ve icatlar ile hayatına kaldığı yerden devam etmeyi başarmıştır. İnsanın eski zamanlardan bugüne hala bitmek tükenmek bilmeyen önemli doğal kaynakları tüketmesi ile beraber doğaya zarar vermesi insan hayatı için bir hayli olumsuz etkilenmektedir.

İnsanın doğayı kirletmesi hangi durumlarda oluşur?

İnsanlar kendi keyifleri için bilinçsizce hareket ettiğinde, hiçbir şeyi artık önemsemediklerinde artık öncelikleri nefes almak ve doğayı korumak olmadığında, kâğıtları boşa harcayıp kitapları bir köşeye attıklarında su kaynaklarını denizleri kirlettiklerinde fabrikalardan çıkan gazlar ile havayı kirlettiklerinde bir takım özel ve önemli markaların dayanışması sonucu hangi markanın ürünü daha iyi ve daha kaliteli olacak diye yarışıp hayvanlar üzerinde deney yaparak onların birer canlarını yaktıklarında artık insan insan debilde doğayı kirleten doğada ki canlıların hayatını riske atan bir tür canavara dönüşmüş oluyor.

Ve bunların hepsi başlıca insanın önce kendi hayatını umursamaması sonrasında oluşabilecek olumsuzlukları düşünmediğinden kaynaklıdır. Unutmayın doğaya ekeceğiniz bir fidan, sulayacağınız bir çiçek ve sokakta üstünü örtüp yemek vereceğiniz bir canlı sizi daha olumlu daha huzurlu biri yapar doğaya ektiğiniz her çiçek evinizde baktığınız her fidan sizinde daha iyi nefes almanızı sağlayacaktır her şey sizin elinizde…

Editör: Doğu Gazetesi