SAĞLIK

Hıçkırık neden tutar? Nasıl geçer?

Kronik hıçkırık olarak bilinen inatçı hıçkırığın 48 saatten uzun süren ataklara neden olduğunu biliyor muydunuz? Peki, neden hıçkırıyoruz?

Abone Ol

Hıçkırık, diyaframın istemsiz kasılması ve ani nefes kesilmeleri şeklinde görülür. Diyafram nefes aldığınızda havanın ciğerlerinize girmesine izin vermek için aşağı çekilir ve nefes verdiğinizde rahatlar. Hıçkırık da diyaframın tahriş nedeniyle spazmı sonucu ortaya çıkar.

Bazen bir hıçkırık atağı 2 aydan uzun sürebilir. Kalıcı, hıçkırıklar 48 saatten uzun süren hıçkırıklar olarak tanımlanır.  Doktorlar bunları "inatçı" hıçkırık olarak da adlandırır.

Aşırı yemek, gazlı içecek tüketmek ve sakız çiğnemek hıçkırığı tetikler. Ani ya da uzun süreli heyecan veya stresin de hıçkırığa neden olabileceği belirtiliyor.

Ancak inatçı veya tekrarlayan hıçkırıklarda merkezi sinir sistemi bozuklukları, sinirlerde tahriş, gastrointestinal bozukluklar, göğüs hastalıkları, kardiyovasküler bozukluklar gibi nedenler aranabilir.

Hıçrkırık Nasıl Geçer?

Bir kağıt torbanın içine yavaşça nefes almak, nefesi tutmak gibi yöntemler bazı insanlar için çözüm olabilir. Ancak hıçkırığın bilenen kesin bir çözümü yok.