Pestilin geçmişi çok eski yıllara dayanıyor. Yüksek enerji değerine sahip ve iyi bir besin kaynağı. Doğal meyvelerle yapılan pestil içerisinde bulunan diğer besin kaynakları bakımından da önemli bir gıda maddesi.

Pestil elde edilen meyvelere göre çeşitlenebiliyor. Üzüm, incir, kayısı ve erikten yapılan pestil en çok duttan yapılıyor. Eşsiz bir tat ve meyve aromasına sahip olan pestil, her mevsim tüketilebilen bir besin olsa da çoğu zaman vücut direncini artırmak amacıyla kış aylarında tüketildiği biliniyor. Uzmanlara göre pestil kalp damar hastalıklarının önlenmesi açısından önemli. Öte yandan birçok mineral ve vitamin içeren ayrıca biyolojik değeri yüksek proteinlere de sahip olan pestil, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili bir rol oynar.

Peki pestilin faydaları neler? İşte cevabı…

İçerisinde yüksek oranda demir bulundurması sebebiyle pestil, kansızlığı giderir.

Bağışıklık sistemini güçlendirirken tiroid hastalığının tedavisine yardımcı olur.

Kalp ve damar hastalıklarına savaş açar.

Enerjik olmayı sağlar.

Vücudun günlük şeker ihtiyacını karşılar.

İçerisinde bulunan A, B, D, E ve K vitaminleri sayesinde vücudun vitamin ihtiyacını karşılar.

Hormonların dengelenmesine yardımcı olur.

Pestil nasıl yapılır?

Dar dairenizi genişletmenin 7 akıllı yolu Dar dairenizi genişletmenin 7 akıllı yolu

Pestil yapılacak meyveler toplanarak güzelce temizlenir. Ardından süt, pekmez ve un ile karıştırıldıktan sonra kurutulur. Kaliteli bir pestil yapabilmek için meyvelerin tam mevsiminde toplanması ve posalarının çıkarılması gerekiyor. Posalar çıkarıldıktan sonra üzerine konulacak olan ağırlıkla ince bir tabaka elde edilir. Ağırlık meyve içerisindeki suyun süzülmesi ve geride kalan şekerin birbirine tutulmasını sağlar.

Pestil zamanla güneş ışığında kurur, sertleşir ve hamur kıvamına gelir. Ortalama bir hafta on gün içinde hazır hale gelir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu