SAĞLIK

Hangi zeytinyağını tercih etmeliyiz?

Zeytinyağında en doğru tercih hayat kurtarıyor

Abone Ol

Sağlıklı olarak yağ tercihinin zeytinyağından olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar aynı zamanda her zeytin yağının da sağlıklı olmadığına vurgu yapıyor. Her zeytinyağının ısınma derecesi birbirinden farklı olduğu için her yemek de kullanılması gereken farklı olmalı.. Özellikle zeytinyağının sadece soğuk lezzetlerden kullanılmak üzere üretildiği belirtiliyorsa böyle bir yağı yüksek ısıda ya da uzun süre pişireceğiniz bir yemek için kesinlikle kullanmayın.kullanmayın.

Hangi zeytinyağı daha sağlıklı?

Sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda uzman olan Dr. Canan Karatay, “ Zeytinyağının rivierası da tehlikeli. Çünkü riviera artık zeytin yağı değil, biraz oynanmış biraz eklenmiş, içine 2 damla zeytin yağı koyulmuş kızartma için oldukça tehlikeli. Zeytinyağında Naturel sızma zeytinyağı kullanılmalı” diye belirtiyor.

Zeytinyağında neden soğuk sıkım tercih edilmeli?

Zeytinler soğuk sıkım sıkıldığında zeytinin içeriğinde var olan sağlık için faydalı bileşikler, polifenoller, antioksidanlar , meyvemsi tatlar, güzel kokular vb ısı ile uzaklaşmadan daha fazla  miktarda zeytinyağına geçer. Sabahları aç karnına bir çorba kaşığı erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı içmek (doktorunuz size özel olarak aksini belirtmediği sürece) faydalıdır.

Soğuk sıkım  ile kızartma yapmak mantıklı mı?

Zeytinyağı yüksek ısı ile temas etmeye başladığında, yüksek ısıya tabi tutulduğunda içindeki faydalı uçucu bileşikler uzaklaşır. Kızartılmış yiyeceklerle beslenmek sağlık açısından önerilmez, istenilen bir beslenme yöntemi değildir. Nadiren de olsa nefsinizin isteklerini karşılamak için kızartma yemek istediğinizde, zeytinyağı ile kızartılmış yiyecekleri tercih etmeniz daha uygundur. Zeytinyağının yanma sıcaklığı 200 derecenin üzerindedir. 

Soğuk sıkım  natürel sızma  ile yemek yapmak mantıklı mı?

Soğuk sıkım zeytinyağı ile de yemek yapılabilir. Soğuk sıkım zeytinyağının sağlık acısından faydalı özelliklerini kayıp etmeden doğrudan bünyenize almak için ısıya maruz bırakmadan doğrudan soğuk olarak salata, kahvaltıda veya yemekler piştikten sonra üzerine ilave ederek tüketilmesi uygundur. Zeytinyağı ile yemek yapılacağı zaman mümkün olan en az miktarda yağını ısıya maruz bırakıp geri kalan zeytinyağını yemek piştikten sonra mümkünse yerken ilave etmek daha uygun olur. 

Unutmayın ki kullandığınız her yağ yemeklerin lezzeti kadar sağlığınızı da etkiliyor. bu doğrultuda uzman görüşlerine önem vermenizde fayda var.